Kavos panna cotta su karamelizuotomis kriaušėmis

Kavos panna cotta su karamelizuotomis kriaušėmis

Recepto autorius: Saldu sūru

Taip ir norisi pasakyti – idealus desertas. Man jis buvo būtent toks. Likau apžavėta vos įsidėjus pirmąjį gabaliuką į burną. Kava, pienas, truputis vanilės, karamelė, kriaušės…švelnu, aromatinga, lengva. Tinkamas desertas tinklaraščio gimtadieniui.

4-iems indeliams panna cotta:

  • 125 ml riebios grietinėlės (35-36 proc. riebumo)
  • 125 ml pieno (2,5 proc.)
  • 1 a.š. želatinos miltelių (visada naudoju dr. Qetker)
  • 25 g cukraus
  • 4 a.š. šaltos kavos
  • kavos želei
  • 60 ml karštos stiprios kavos
  • 0,5 a.š. želatinos
  • 2 a.š.  šalto vandens
  • 2 a.š. cukraus

karamelizuotoms kriaušėms

  • 3-4 nedidelių kriaušių
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 0,5 a.š. vanilinio cukraus
  • 4 v.š. cukraus
  • 15 g sviesto

Pirmiausia gaminame kavos želė. Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti 10 min. Tuo tarpu išsiverdame kavą. Kavą saldiname cukrumi ir sudedame išbrinkusią želatiną. Gerai išmaišome, kad neliktų želatinos gabaliukų ir supilame į paruoštus indelius. Padedame šaltai, kad sustingtų.
Pieniškai želė želatiną brinkiname kavoje 10 min. Užverdame kartu grietinėlę ir pieną su cukrumi. Virinti nereikia, vos užvirs – nuimkite nuo viryklės. Į karštą pieną sudedame želatiną ir gerai išmaišome. Atvėsiname iki kambario temperatūros ir išpilame lygiomis dalimis į indelius su sustingusia kavos želė. Padedame šaltai bent 2 val., kad sutvirtėtų.

Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių. Kriaušes nulupame, padaliname pusiau, išimame sėklalizdžius. Paruoštas kriaušes užpilame citrinos sultimis ir sudedame į kepimo indą. Karamelei puode storu dugnu ar keptuvėje ištirpiname cukrų, sudedame sviestą, gerai išmaišome karamelę  ir užpilame ant kriaušių. Pabarstome vaniliniu cukrumi ir,  sandariai uždengę folija, kepame apie 20 min. Tuomet nuimame foliją ir dar kepame 5-7 min., kol karamelinis padažas kiek sutirštės. Ataušiname kepimo inde.

Norėdami išimti sustingusią panna cotta iš indelių, peiliu atsargiai apipjauname kraštelius ir indelį 10 s įmerkiame į karštą vandenį. Tuomet ant indelio viršaus uždedame lėkštutę ir apverčiame. Krestelime indelį su desertu, panna cotta turėtų lengvai išslysti. Patiekiame su kriaušės pusele ir karameliniu padažu.

Kavos panna cotta su karamelizuotomis kriaušėmis
Kavos panna cotta su karamelizuotomis kriaušėmis
Kavos panna cotta su karamelizuotomis kriaušėmis