Amerikietiškas obuolių pyragas
Recepto autorius: Virtuvė žaliems
Koks gi ruduo be tradicinio (amerikietiško) obuolių pyrago? Tiesa, jis nelabai kuo skiriasi nuo kokio trupininio obuolių pyrago iš trapios tešlos, nebent papuošimais. Šiaip ar taip man šis labai patiko. Bet gal tik dėl tos neblėstančios nostalgijos Amerikai.
Pastabos:
- Kepimo formos aš niekuo netepiau ir kepimo popieriumi neklojau, niekas neprilipo, tad, manau, kad nebūtina.
Privalumai: paprastas, bet labai skanus; tiek antrą, tiek trečią dieną išlieka toks pats trapus ir skanus (laikiau uždengusi kambario temperatūroje).
Trūkumai: nepastebėjau.
Kam patiktų: obuolių mėgėjams.
Įvertinimas: 10/10
Receptas (18 cm apvaliai formai):
Tešlai:
160 g miltų
1/2 a.š. druskos
15 g cukraus
113 g šalto sviesto
pusės kiaušinio plakinio (apie 25 g, kitą pusę pasilikite pyrago viršui aptepti)
1-2 v.š. šalto vandens
Įdarui:
apie 350 g obuolių (svoris nurodytas dar nevalytų)
50 g cukraus
15 g kukurūzų krakmolo
1/2 a.š. cinamono
1/8 a.š. muskato riešuto
1/2 v.š. citrinos sulčių
truputis tarkuotos citrinos žievelės
Gaminimas:
Iš pradžių pasigaminkite tešlą. Į dubenį suberkite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Rankomis padarykite trupinius. Supilkite kiaušinio plakinį, vandenį ir išminkykite tešlą. Padalinkite ją į dvi dalis (vieną truputį didesnę, kitą – mažesnę). Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite bent 30 min į šaldytuvą.
Per tą laiką pasigaminkite įdarą. Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite juos į dubenį. Ten pat berkite cukrų, kukurūzų krakmolą, cinamoną, muskato riešutą, įpilkite citrinos sulčių ir nutarkuokite šiek tiek jos žievelės. Viską sumaišykite.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Didesnę jos dalį iškočiokite ir įklokite į kepimo formą taip, kad susidarytų ir kraštelis. Sudėkite obuolius. Likusią tešlą taip pat iškočiokite ir uždėkite ant viršaus, kad užklotumėte įdarą. Kraštelius užspauskite. Jei liko tešlos (o man jos truputis liko), iš jos išpjaustykite lapelius. Pyrago viršų patepkite likusiu kiaušinio plakiniu, ant viršaus išdėliokite lapelius. Juos taip pat aptepkite. Keliose vietose padarykite įpjovimus. Dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 45 min.
Išėmę leiskite pyragui visiškai atvėsti ir ragaukite.
Originalus receptas iš čia: https://www.homecookingadventure.com/recipes/apple-pie