Apverstas obuolių pyragas

Apverstas obuolių pyragas

Recepto autorius: Dalios svetainė

Obuolių sezonui – auksaspalvis pyragas su obuoliais. Kitoniškesnis tuo, kad kepamas apverstas, t.y. obuoliai lieka apačioje, o tešla pūpso viršuje. Rudens aromatas ir spalva. Tikrai gardus kepinys, vienas iš mūsų mėgiamiausių obuolių pyragų.

26 cm skersmens kepimo formai reikės:

  • 2 M dydžio kiaušinių
  • 100 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 100 g grietinės
  • 170 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 4-5 didelių obuolių
  • 75 g rudojo cukraus
  • 1/2 a.š. cinamono
  • sviesto kepimo formai ištepti

Virš vandens „vonelės“ dubenėlyje išlydome sviestą. Paliekame ataušti.
Miltus išsijojame ir sumaišome su kepimo milteliais.

Mikseriu išplakame kiaušinius su cukrumi. Plakame, kol masė pašviesės. Tuomet sudedame grietinę ir, nenustojant plakti, plona srovele pilame ataušusį sviestą. Suberiame miltus su kepimo milteliais ir išmaišome tešlą.
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kepimo formą kruopščiai ištepame sviestu.
Obuolius nulupame ir smulkiai (gabaliukais ar skiltelėmis) supjaustome. Sumaišome juos su ruduoju cukrumi, cinamonu ir gerai išmaišome. Cukruotus obuolius suberiame į paruoštą kepimo formą ir tolygiai paskirstome. Tešlą kabiname šaukštu ir po truputį užklojame visus obuolius. Padailiname paviršių ir šauname įkaitinton orkaitėn. Kepame 45-50 min. Patikriname į kepinio vidurį įbedę medinį krapštuką – jei sausas, traukiam pyragą lauk.
Iškepusį pyragą aušiname formoje (maždaug pusvalandį). Tada peiliu apvedam kepinio pakraštį, kad neliktų prikibusių vietų. Ant kepinio viršaus uždedame didelę lėkštę ir, prilaikydami ją ir pyragą formoje, staigiai apverčiame. Pyragas turi „nutūpti“ ant lėkštės. Skaniausias būna visiškai ataušęs ir net kitą dieną. Laikyti reikia sandariai uždarytą arba uždengus (pvz., maistine plėvele), kad neapdžiūtų. Skanaus 🙂

Recepto šaltinis: Kulinariniai opusai
Apverstas obuolių pyragas
Apverstas obuolių pyragas