Janinos obuolių pyragas

Janinos obuolių pyragas

Recepto autorius: Dalios svetainė

Pirmą kartą šio pyrago teko paragaut sirguliuojant – draugė atnešė lauktuvių. Šiaip rožinei spalvai ypatingos simpatijos nepuoselėju, bet pyrage tokia staigmena sužavėjo. Beliko paprašyt receptūros. Pats pyragas, kaip supratau, kilęs iš Lenkijos, tik truputėlį adaptuotas… Norėjau šį gardumyną pavadinti draugės vardu, tačiau ji užprotestavo, kad čia yra bendradarbės pyragas – būtų, kaip sakoma, autorinių teisių pažeidimas. Taigi pristatau Janinos obuolių pyragą. Jį lengva pagaminti, gaivus obuolių įdaras atsveria saldų pagrindą, o rožinis sluoksnis nuteikia smagiai ir prie stalo užsimezga pokalbis apie tai, iš ko jis padarytas 🙂 Nurodyto produktų kiekio užtenka dideliam pyragui, o iš pusės normos išeina visai padoraus dydžio, t.y. 21 cm skersmens pyragėlis. Ačiū Ritai ir, žinoma, jos kolegei Janinai už puikų pyragą!

Dideliam pyragui reikės:

  • 5 kiaušinių
  • 250 g kambario temperatūros sviesto (arba margarino)
  • 1,5 stiklinės cukraus *
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 3 stiklinių miltų
  • 1 pakelio kisieliaus miltelių **
  • rūgštesnių obuolių ***

* – kas nemėgsta labai saldžiai, pakaks ir stiklinės cukraus;
** – renkamės pagal skonį (vyšnių, aviečių, miško uogų, spanguolių) ir dedame tiek, kokio ryškumo spalvos norime;
*** – obuolių reikia tiek, kad gabaliukai uždengtų visą pyrago plotą (maždaug 6)

Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.
Pyrago tešlai kiaušinių (naudojau kaimiškus, dėl jų pyrago spalva tokia auksinė) baltymus atskiriame nuo trynių. Trynius išsukame su puse stiklinės cukraus ir vaniliniu cukrumi. Į miltus suberiame kepimo miltelius, sudedame kambario temperatūros sviestą, supilame trynių-cukraus masę ir užminkome tešlą. Kol nelimpa prie rankų (gali prireikti įberti šiek tiek daugiau miltų). Nuo pagranduko atskiriame nedidelį gabaliuką (1/3) tešlos, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą. Likusią tešlos dalį paskleidžiame kepimo formoje ir subadome šakute.
Įdarui obuolius (labiau tinka rūgštesni) nulupame ir supjausome riekutėmis ar kubeliais. Suberiame ant skardoje ištiesto pyrago pagrindo taip, kad užklotų visą paviršių.
Kiaušinių baltymus išplakame su likusiu cukrumi ir palaipsniui beriame kisieliaus miltelius, kol masė nusidažo rožine spalva (galbūt užteks puės pakelio ar net žymiai mažiau, taikom pagal savo skonį). Labai standžiai baltymų išplakti nereikia. Gautą masę tolygiai užpilame ant obuolių sluoksnio.
Galiausiai iš šaldytuvo išimame atšalusį tešlos gabaliuką ir burokine tarka užtarkuojame ant pyrago viršaus – stengiamės daugmaž vienodai padengti visą paviršių. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame apie pusvalandį ar ilgiau, jei reikia (nuo orkaitės priklauso). Iškepusį pyragą galima valgyti dar šiltą su ledais arba visiškai ataušusį, užsigeriant kava, arbata. Beje, obuolius galima keisti rūgštesnėmis uogomis ar vaisiais. Pyragas gerai išsilaiko, puikiai „ištveria“ ilgesnę kelionę į svečius. Skanaus 🙂
Janinos obuolių pyragas
Janinos obuolių pyragas