Baltojo šokolado ir burokėlių pyragas su makadamijomis

Baltojo šokolado ir burokėlių pyragas su makadamijomis

Recepto autorius: Dalios svetainė

Galėčiau pajuokaut, kad įkvėpimas šiam pyragui apėmė neseniai apsilankius operoje „Otelas“… 🙂 O jei rimtai, tai sudomino spalvų ir produktų derinys. Pats pyragas saldus, su labai trapiais riešutais, o saldžiarūgštis pikantiškas kremas prie jo ypač tinka.
Kepimo forma – 18 cm skersmens.

Pyrago tešlai reikės:

  • 50 g burokėlių
  • 2 mandarinų (po 150 g) sulčių
  • 100 g baltojo šokolado
  • 100 g sviesto
  • 125 ml burokėlių sulčių
  • 85 g cukraus
  • 1 nemažo kiaušinio
  • 125 g miltų
  • 10 g kepimo miltelių
  • 70 g stambiai kapotų makadamijų riešutų *

* – naudojau kepintus sūdytus, kad būtų atsvara saldumui
Sviestiniam kremui reikės:

  • 2 kiaušinių
  •  200 g miltinio cukraus
  • 100 g mandarinų (rūgštesnių) sulčių
  • 2 želatinos lapelių
  • 180 g minkšto sviesto
  • 1/4 a.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1-2 v.š. apelsinų (mandarinų ar „iš bėdos“ – vyšnių) likerio

Burokėlį(-ius) nulupame ir supjaustome nedideliais kubeliais. Išspaudžiame mandarinų sultis, užpilame jomis burokėlius ir ant nedidelės ugnies apverdame, kol burokėliai suminkštės. Nepamirštame pamaišyt, kad neprisviltų. Išvirusius nuimame nuo ugnies, supilame burokėlių sultis ir sutriname tyrę.
Virš garų vonelės atspariame karščiui dubenyje išlydome baltąjį šokoladą su sviestu (nuolat maišome šluotele). Šiek tiek ataušiname ir supilame burokėlių tyrę. Viską išmaišome.

Iki purios masės išplakame kiaušinį su cukrumi ir įmaišome prie kitų ingredientų.
Pasiruošiame atsegamą kepimo formą – dugną ir kraštus ištepame sviestu ir pabarstome miltais. Orkaitę įkaitiname iki 170 °C.
Stambiai sukapojame makadamijų riešutus. Miltus išsijojame ir sumaišome su kepimo milteliais. Riešutus ir miltų mišinį beriame į dubenį ir viską gerai išmaišome. Tešlą pilame į paruoštą formą ir kepame 45-55 min., kol į vidurį įsmeigtas medinis krapštukas nebesivels tešla. Iškepusį pyragą ataušiname ant grotelių.
Kol pyragas aušta, pasiruošiame sviestinį kremą. Pirmiausia šaltu vandeniu užpilame 2 želatinos lapelius ir paliekame (ne ilgiau 10 min.), kad išbrinktų. Giliame dubenyje iki purios masės išplakame kiaušinius (prieš tai juos gerai nuplauname karštu vandeniu) su miltiniu cukrumi. Įpilame mandarinų sulčių ir plakame viską  virš garų vonelės, kol ims tirštėti (tas procesas kiek užtrunka). Sudedame  išbrinkusią želatiną ir labai gerai išmaišome. Gautą masę ataušiname. Tuomet įmaišome minkštą sviestą, suberiame pipirus, įpilame likerio ir viską labai gerai išsukame. Kremą maždaug 15-20 min. dedame į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų. Ataušusį pyragą aptepame sviestiniu kremu, pabarstome makadamijų riešutais ir kelias valandas, o dar geriau pernakt palaikome šaldytuve. Skanaujam gerdami arbatą ar kavą 🙂

Adaptuota pagal Almond Corner
Baltojo šokolado ir burokėlių pyragas su makadamijomis
Baltojo šokolado ir burokėlių pyragas su makadamijomis