Citrinukai

Citrinukai

Recepto autorius: Dalios svetainė

Kalėdos jau ant slenksčio, lauktuvės ir dovanėlės paruoštos, imbieriniai meduoliukai ir kalėdinis pyragas – iškepti. O čia dar vienas receptas, kuris gali tapti valgoma kalėdine dovanėle. Labai kvapnūs, trapūs, nedidukai sausainiai su citrinos nata.

Citrinukams reikės:

  • 4 kiaušinių trynių
  • 75 g miltinio cukraus
  • 85 g minkšto sviesto
  • 110 g miltų
  • 1 v.š. nutarkuotos citrinos žievelės

Pasiruošiame plokščią didelę kepimo skardą (kokia būna orkaitėje) – patiesiame kepimo popieriaus lapą. Orkaitę įkaitiname iki 190-200 °C.
Minkštą sviestą išplakame su miltiniu cukrumi iki purios masės. Nenustojant plakti sudedame kiaušinių trynius ir nutarkuotas citrinų žieveles (galima naudoti tiek geltonąją, tiek žaliąją citrinas, tik žalioji būna kartesnė). Suberiame sijotus miltus ir išmaišome. Tešla bus gana tiršta.
Gautą tešlą sudedame į konditerinį maišelį su paprastu antgaliu ir ant kepimo popieriumi padengtos skardos išspaudžiame mažus sausainėlius. Paliekame tarpus, nes kepdami sausainiai šiek tiek tyžta ir net sugeba „pašokinėti“ (smagu stebėt, kaip kepant jie kilnojasi ir šokčioja 🙂 ). Pašauname įkaitinton orkaitėn ir kepame apie 10 min. Man sausainiai kepė trumpiau, todėl vertėtų stebėti, kad nesudegtų. Kai gražiai parusvėja ir krašteliai ima labiau tamsėti – metas traukti lauk.

Iškeptus sausainiukus iš pradžių šiek tiek ataušiname skardoje, o paskui – ant grotelių. Skanaus 🙂
Šaltinis: žurnalas „Moters savaitgalis. Kalėdų ir Kūčių vaišės“, 2012 m., Nr. 3
 
Citrinukai