Galaktoboureko – graikiškas pyragas su plikytu kremu
Recepto autorius: Saldu sūru
Jokia paslaptis – myliu Viduržemio jūros virtuvę. Italų, graikų, turkų, prancūzų…visos tokios turtingos, o jų tradicijos persipynę tarpusavyje. Kad ir šis graikiškas pyragas, kurio pavadinimas susideda iš dviejų žodžių – graikiško gala (graik. pienas) ir turkiško burek (turk. pyragas). Galaktobourekas yra filo tešlos pyragas su plikyto kremo įdaru, sulaistytas citrusų sirupu. Beje, pasigirsiu, kad šio pyrago pirmąkart paragavau iškepto tikros graikės. Labai patiko, taigi, šįkart mano bandymas :).
20×30 cm pyragui reikės:
- filo tešlos (sunaudojau tik trečdalį pakuotės)
- 120-150 g lydyto sviesto
- 1 v.š. aliejaus
- plikytam kremui
- 3 st. pieno (stiklinė – 237 ml)
- 0,5 st. manų kruopų
- 0,5 st. cukraus
- 1 v.š. sviesto
- pusės citrinos/apelsino tarkuotos žievelės
- 3 kiaušinių
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- sirupui
- 0,5 st. vandens
- 0,5 st. cukraus
- 2 v.š. medaus (nebūtinai)
- pusės citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės
Filo tešlą išimame iš šaldymo kameros keletą valandų prieš kepimą. Ši tešla labai greit džiūsta, todėl ją visada reikia pridengti drėgnu rankšluostėliu arba laikyti pakuotėje.
Verdame kremą – pieną užviriname su citrinos žievele, įplakame manus (kad nebūtų gumuliukų), pilame cukrų ir paverdame maišydami kokias 5-6 min., kol masė sutirštės. Nuimame nuo ugnies, įmaišome sviestą, vanilinį cukrų ir po vieną įplakame kiaušinius. Kremas gaunasi gana tirštas.
Užkaičiame orkaitę iki 180 ºC. Kepimo formą patepame aliejumi. Klojame lakštą tešlos, lengvai patepame lydytu sviestu, vėl klojame sluoksnį, patepame sviestu ir taip, kol suklojame 6-8 sluoksnius tešlos. Pilame plikytą kremą, paskirstome. Vėl tuo pačiu principu suklojame 6-8 sluoksnius filo tešlos. Pyragą supjaustome norimais gabaliukais. Supjaustome prieš kepdami, nes paskui jau gražiai nepavyks atpjauti, kadangi filo tešla iškepusi labai trapi.
Kepame apie 30-35 min., kol gražiai parus.
Kol kepa pyragas, išverdame sirupą. Užverdame visus sirupui skirtus produktus ir paverdame 5 min.
Iškepusį pyragą suliejame sirupu ir paliekame ataušti bei sugerti sirupą.
Saldžių akimirkų!
Receptas su nedideliais pakeitimais iš Closet Cooking