Kalėdinis aguonų vyniotinis

Kalėdinis aguonų vyniotinis

Recepto autorius: Virtuvė žaliems

Kiek jis kalėdinis, kiek ne, nežinau, bet artėjant šventėms, viskas, kas su aguonomis, tampa kalėdiška. Originaliame recepte, jis pavadintas “mažuoju šimtalapiu”. Aišku, iki tikrojo šimtalapio šiam “mažyliui” dar reikėtų pasistiebti, bet tiems, kas nenori apsikrauti papildomomis kalorijomis, šis vyniotinis puiki išeitis nelikti be deserto.

Pastabos:

  • Sausų mielių dėjau tiek, kiek nurodyta recepte, nors kiekis tikrai nemažas ir sukėlė įtarimų. Jei norite, rizikuokite ir dėkite mažiau, kas bus – nežinau.

Privalumai: tikrai panašu į “šimtalapį”.
Trūkumai: valgant trupa.
Įvertinimas: 8/10

Receptas (vienam vidutinio dydžio vyniotiniui):

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • 15 g sausų mielių
  • 1 kiaušinio
  • 100 ml šilto pieno arba vandens (dėjau 50 ml pieno ir 50 ml vandens)
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio cukraus
  • 110 g sviesto

Įdarui:

  • 200 g aguonų mišinio kepiniams (naudojau tas, kurios jau būna sumaltos ir pasaldintos)
  • 60 g razinų (naudojau džiovintas spanguoles)
  • saujos graikinių riešutų (jei neturite, nedėkite)
  • 1 v.š. apelsinų cukatų
  • 40 g lydyto sviesto

Papildomai:

  • cukraus pabarstymui

Gaminimas:
Iš pradžių pasigaminkite tešlą. Į dubenį sudėkite miltus, mieles, druską, cukrų, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį ar pieną. Sviestą išlydykite ir kupinus 5 šauktus įdėkite į tešlą. Likusį sviestą atidėkite. Užminkykite elastingą tešlą. Suformuokite rutulį ir dėkite į dubenį. Uždenkite ir leiskite valandėlę jai pakilti.

Įdarui viską sumaišykite. Pakilusią tešlą labai plonai iškočiokite (aš kočiojau tiek, kad persimatytų stalas). Pasiimkite lydytą sviestą ir juo aptepkite visą tešlą (tik neišnaudokite dar viso sviesto, jo dar reikės formuojant ritinį). Apibarstykite cukrumi. Sudėkite įdarą ir paskleiskite per visą tešlos plotą. Susukite vyniotinį. Kaskart jį užlenkdami, nesviestuotą dalį aptekite sviestu ir vyniokite toliau. Žodžiu, apatinė vyniotinio dalis (kuri lietėsi su stalu) irgi turi būti sviestuota. Vyniotinį susukite į apskritimą. Perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą (aš dėjau į apvalų kepimo indą, kad tirpstantis sviestas neišbėgtų), viršų aptepkite likusiu sviestu, apibarstykite cukrumi. Palikite dar pusvalandžiui pakilti (tik uždenkite). Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir dėkite kepti 40 min.

Išėmę apibarstykite cukraus pudra.

Originalus receptas paimtas iš žurnalo “Beatos virtuvė” nr.14

Kalėdinis aguonų vyniotinis