Karamelinis riešutų pyragas

Karamelinis riešutų pyragas

Recepto autorius: Saldu sūru

Vis pagaunu save galvojant, kokių šiemet norėčiau Kalėdų. Myliu šitą šventę be galo, bet erzina persivalgymo maratonas, prasidedantis Kūčių vakarą ir užsitęsiantis dar kelias dienas po švenčių. Visada prisirenku aibę receptų Kalėdoms, atrodo tiek tinkamų, noriu išbandyti ir vieną, ir kitas tikrai nenuviltų. Taigi, gaminu…Viskas baigiasi maisto pertekliumi ir naujų patiekalų ragavimu be jokio džiaugsmo, nes visi sotūs iki negalėjimo. O kur dar penkiolikos rūšių silkučių valgymas visą savaitę iki Naujų. Brrr…kažkaip nevilioja.

Todėl šiemet keičiu taktiką – gaminsiu, bandysiu ir rinksiuos iki švenčių. Tikiuosi pavyks keletą receptų paskelbti ir čia.

Bandymus pradedu karameliniu riešutų pyragu. Mano mintyse jis jau senokai, tikriausiai nuo tada, kai sesė grįžusi iš tolimos pietų šalies užsiminė apie kokį tai pyragą, kur riešutai maudėsi karamelėje ir buvo be galo skanu. Įsivaizdavau, apie ką ji kalba, bet senesni nesėkmingi bandymai pagaminti karamelę atbaidė mane nuo mėginimo iškepti tokį skanėstą. Ir štai vakar, karamelė pagaliau kapituliavo, o mes pjaustėm kvapnų, riešutinį, saldutėlį pyragą. Viskas jame derėjo – trapus smėlinis pagrindas, karamelė su švelnia apelsinų nata ir malonūs pakramtyti riešutai. Dar vienas tokio pyrago privalumas, kad išlaikyti jį skanų nors ir visą savaitę yra vieni niekai. Taigi, pirmas dublis pavyko ir bus įtrauktas į kalėdinį sąrašą.

26 cm skersmens pyragui reikės (stiklinė – 237 ml arba 8 oz.):

pagrindui

  • 130 g labai šalto sviesto
  • 1,5 st.  miltų (550 C arba D)
  • 0,5 st. cukraus (kitą kartą naudosiu perpus mažiau)
  • truputis druskos
  • 1 kiaušinis (L dydžio)

įdarui

  • 1 st. grietinėlės (35-36 % riebumo)
  • 0,5 st. cukraus
  • 0,25 st. rudojo cukraus
  • 0,25 st. medaus
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1,75 st. įvairių  riešutų (pakepintų ir susmulkintų)
  • 0,5 a.š. druskos

Didesniame dubenyje sumaišome miltus, cukrų, druską. Supilame miltų mišinį į smulkintuvą, ten pat sumetame kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkiname, kol masė tampa panaši į avižų dribsnius. Tuomet po šaukštą pilame paplaktą kiaušinį kaskart po to paleisdami smulkintuvą, kol visas kiaušinis būna įmaišytas. Tešlą išimame iš smulkintuvo, suminkome į kamuolį, dedame į maišelį ir šaldome  pora valandų.

Atšalusią tešlą iškočiojame, kepimo inde suformuojame pyrago pagrindą. Tešlą subadome šakute, šaldome dar 30 min. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių.  Kad tešlos krepšelis iškeptų be pūslių, ant tešlos klojame kepimo popieriaus skiautę ir pripilame žirnių ar pupelių, kurie prispaus tešlą. Pagrindą kepame 10 min., po to, nuimame žirnius ir dar pakepame apie 7 min., kol tešlos krašteliai lengvai parus.

Ruošiame įdarą. Grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų, apelsino žievelę pilame į puodą aukštomis sienelėmis ir verdame karamelę (nuo užvirimo – apie 6-10 min. ant kaip įmanoma stipresnės ugnies). Užviręs skystis labai putoja, todėl būkite atsargūs. Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, tačiau skysta. Į karamelę galiausiai įmaišykite riešutus ir druską.
Pilame paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepame pyragą dar 25 min. Siūlau kepimo formą kepant įdėti į didesnę skardą, nes karamelė labai taškosi.

Įkvėpė : Smitten Kitchen

Saldžių akimirkų ir malonaus Kalėdų laukimo !
Karamelinis riešutų pyragas
Karamelinis riešutų pyragas