Švelnusis cheesecake’as su karameliniu paviršėliu

Švelnusis cheesecake’as su karameliniu paviršėliu

Recepto autorius: Saldu sūru

Lapkritis šiemet toks ypatingai tamsus ir niūrus. Rodos, vidurdienis, o jau temsta. Laukiu balto sniego, kai bus ir šviesiau, ir jaukiau. O kol dar nesninga ir džiaugtis žiemos malonumais negaliu, gaminu pyragus.
Taigi, nekeptas cheesecake‘as – švelnutis, purus, skoniui nieko netrūko. Originaliame recepte jis be papuošimų, bet aš dar norėjau kažkokio akcento, trupučio neįkyraus puošnumo. Na, kad nebūtų nuobodu ir, be to, juk ruošiuos šventėms. Improvizavau – šokoladinis glaistas, gausiai pabarstytas smulkinta karamele, čia puikiai tiko.

15 cm pyragui reikės:

pagrindui

  • 100 g sausainių (naudojau “Selga“)
  • 60 g tirpinto sviesto

įdarui

  • 1 v.š. želatinos (naudojau dr. Oetker)
  • 4 v.š. vandens želatinai brinkinti
  • 2 kiaušinių (L dydžio)
  • 1/4 st. cukraus
  • truputis druskos (galima nedėti)
  • 100 ml pieno
  • 150 g pertrintos varškės
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 120 ml grietinėlės (35-36 proc. riebumo)

glaistui

  • 60 g juodojo šokolado
  • 3 v.š. grietinėlės
  • 1 v.š. aliejaus (bekvapio)

karamelei

  • 1/2 st. cukraus

Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių. Sausainius sutrupiname iki kuo smulkesnių trupinių, pilame sviestą ir gerai išmaišome. Sausainių masę pilame į torto kepimo formą (užsegamais kraštais) ir suformuojame pyrago pagrindą. Kepame 8-10 min., kol pagrindas sutvirtėja. Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame aušti.

Želatiną supilame į vandenį ir paliekame išbrinkti. Kiaušinius nuplikome karštu vandeniu, ir atskiriame trynius nuo baltymų. Kiaušinių trynius, pieną, cukrų ir druską pilame į puodą ir verdame pastoviai maišydami, kol masė sutirštėja (perbraukite pirštu per šaukštą, kuriuo maišėte – turi likti nesubėgantis takelis). Į išvirtą pudingą įmaišome išbrinkusią želatiną ir paliekame aušti.

Tuo tarpu, iki standžių putų atskiruose induose išplakame grietinėlę ir baltymus. Taip pat, išplakame varškę su vaniliniu cukrumi. Į varškę pilame pudingą ir gerai išmaišome. Tuomet atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę, o galiausiai – baltymus. Gautą masę pilame į pravėsusį pyrago pagrindą. Pyragą šaldome 5 val. arba pernakt.

Pasiruošiame glaistą – šokoladą sulaužome gabaliukais į karščiui atsparų indą, ten pat pilame grietinėlę ir aliejų. Lydome šokoladą virš vandens vonelės, kol glaista taps vientisas ir blizgus. Glaistome šokoladu sustingusį pyragą.

Karamelei cukrų išlydome keptuvėje arba puode storu dugnu – perdaug nemaišydami laukiame kol cukrus ištirps ir paruduos.  Karamelę išpilame ant paruošto kepimo popieriaus ir aušiname.  Tuomet sulaužome ir susmulkiname (smulkintuvu ar kaip kitaip). Karamele pyragą puošiame prieš pat patiekdami pyragą, nes šaldytuve ji labai greit ištirpsta.

Saldžių akimirkų!
Švelnusis cheesecake’as su karameliniu paviršėliu
Švelnusis cheesecake’as su karameliniu paviršėliu