Kreminis kakavinis pyragas
Recepto autorius: Skanėstai
Sklandžiam darbui man reikia dviejų dalykų: tvarkingų namų ir sotumo jausmo. Šalia sotumo svarbu ir gardumas. Dėl to ypač džiaugiuosi šiuo kepiniu.
Jei atvirai, nemaniau, kad pavyks toks, kaip pas recepto autorius, nes tie du sluoksniai atrodė misija neįmanoma. Kažkokia magija. Būtent taip jie ir pavadino pyragą – magic custard cake. Bet, kad ir kaip skeptiškai žiūrėjau į tą skystą skystą tešlą, kepdama ji susisluoksniavo, baltymai pakilo į viršų, o visa kita virto kreminiu, švelniu, drėgnu pagrindu…
Kalbant apie skonį, tai kaip ir konsistencija, jis švelnus, lengvas, tirpstantis burnoje. Visai ne per saldus, kakavinis, su vos vos juntamu kavos prieskoniu.
Maždaug 15 gabaliukų reikia:
- 100 g tirpinto sviesto
- 600 ml pieno
- 120 g miltų
- 40 g kakavos miltelių
- 4 kiaušinių (atskirai trynių, atskirai baltymų)
- 1 a.š. acto
- 200 g cukraus pudros (skubėjau, tad nemaliau, naudojau paprastą cukrų)
- 3 v.š. stiprios kavos
- cukraus pudros pabarstymui (nebūtina)
- kokosų aliejaus kepimo indo patepimui (galima naudoti ir sviestą, galima įkloti kepimo popierių)
Eiga: Pieną pašildyti iki kambario temp. ir atidėti. Išsivirti kavą ir palikti atvėsti. Miltus ir kakavą sumaišyti. Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų. Baigiant plakti įpilti acto (recepto autoriai rašo, kad jis padeda baltymams išsilaikyti standžios konsistencijos). Atskirai suplakti kiaušinio trynius ir cukrų iki vientisos masės. Į šią masę supilti tirpintą sviestą ir kavą, viską išmaišyti. Tuomet berti kakavos ir miltų mišinį, labai gerai išsukti. Aš tam pasitelkiau mikserį. Tada pamažu, maišant pyliau pieną, kol masė tapo vientisa. Ir galiausiai lengvai įmaišyti kiaušinių baltymus. Tai padaryti galima per tris kartus: trečdalį baltymų dėti į masę, išmaišyti, dėti dar ir t.t.
Tešla gaunasi skysta, tikrai nepanaši į įprastą pyragų tešlą. Bet taip ir turi būti. Supilti masę į paruoštą, koksų aliejumi ar sviestu išteptą formą.
Pyragą kepti iki 160 C įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių. Leisti jam visiškai atvėsti (galima leisti pyragui kurį laiką vėsti orkaitėje, tada perkelti į kambario temp.), aš iškepiau ryte, pjausčiau – vakare. Skanaus!