Maskarponės tortas su braškėmis

Recepto autorius: Virtuvė žaliems
Yra proga, yra ir tortas. Jį dariau remdamasi trimis receptais – iš vieno pagrindas, iš kito maskarponės kremas, iš trečio braškių želė. Skoniu šis desertas – švelnus, vasariškas ir neatrodo per sunkus. Žinau, kad braškių sezonas jau praėjo, bet šiuo atveju galima naudoti ir šaldytas, vis tiek reikės jas trinti. Taigi jei yra proga, pamaloninkite save ir svečius.
Pastabos:
- Tortas gali stovėti keletą dienų, todėl net jei valgytojų nedaug, neprapuls.
- Tortas pakankamai tvirtas, todėl patogu valgyti net ir paėmus į rankas.
- Jei iš biskvitui nurodytų produktų išeina aukštesnis biskvitas nei jo reikia (jei tortą darote 18 cm formoje, o ne 20 cm), pjaukite pusiau, ir kitą dalį užšaldykite, turėsite kitam tortui.
Privalumai: nereikia kepti (išskyrus biskvito).
Trūkumai: maskarponės kremas gali sušokti į gumulėlius (kas man ir nutiko), bet tai pataisoma; reikalauja pakankamai daug laiko, ypač, jei ketinate daryti viską per vieną kartą.
Kam patiktų: lengvų tortų mėgėjams.
Įvertinimas: 9/10
Receptas (18-20 cm apvaliai kepimo formai):
Šokoladiniam biskvitui:
(galima imti šį arba galite daryti biskvitą ir pagal šį receptą: Šokoladinis kavos tortas)
80 g juodojo šokolado
10 g sviesto
80 g rudojo cukraus
40 g baltojo cukraus
2 kiaušinių
60 g miltų
žiupsnelio druskos
Braškių žele:
300 g šaldytų ar šviežių braškių
30 g cukraus
5 g smulkios želatinos
2 v.š. vandens
Maskarponės kremui:
200 g maskarponės sūrio
200 g graikiško natūralaus jogurto
240 ml 36 proc. riebumo grietinėlės
120 g baltojo šokolado
40 g cukraus pudros
15 g smulkios želatinos
6 v.š. vandens
1 a.š. vanilės ekstrakto
Gaminimas:
Iš pradžių iškepkite biskvitą. Jį galite iškepti ir dieną ar dvi prieš tai. Į puodą sudėkite sviestą ir šokoladą. Statykite ant nedidelės kaitros, kad ištirptų (atsargiai – neprideginkite). Leiskite truputį atvėsti. Tuo metu kiaušinius išplakite su cukrumi (nereikia plakti iki baltos masės). Į kiaušinių masę po truputį supilkite šokolado ir sviesto masę.
Išmaišykite. Įsijokite miltus, įberkite druskos. Viską išmaišykite. Pilkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min (kol įkištas pagaliukas bus aplipęs šlapiais trupiniais – biskvitas yra pakankamai šlapias). Jei biskvitas išėjo pakankamai aukštas, kai atvės, perpjaukite ir padarykite tokio storio, kokio jums norisi. Likusią dalį biskvito užšaldykite ir galėsite panaudoti kitiems desertams.
Pagaminkite braškių žele. Į nedidelį dubenėlį supilkite želatiną ir užpilkite ją vandeniu. Leiskite jai išbrinkti. Tuo metu į puodą sudėkite braškes, supilkite cukrų ir kaitinkite ant nedidelės kaitros kokias į 5 min, arba kol braškės truputį suminkštės. Sutrinkite braškes iki vientisos masės ir supilkite į ją išbrinkusią želatiną. Gerai išmaišykite. Tortinę, kurioje formuosite tortą, išklokite maistine plėvele ir į ją supilkite paruoštą braškių žele. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (mažiausiai 4 valandoms).
Galiausiai pasiruoškite kremą. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite vandeniu. Leiskite išbrinkti. Šokoladą sudėkite į dubenėlį, statykite jį ant puodo su vandeniu ir dėkite ant viryklės. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps. Leiskite truputį atvėsti. Tada į šokoladą sudėkite išbrinkusią želatiną. Išmaišykite ir palikite dar truputį atvėsti. Tuo metu į švarų dubenį sukrėskite maskarponės sūrį ir jogurtą, suberkite cukraus pudrą ir gerai išmaišykite. Į šią masę plona srovele ir nuolat maišydami supilkite šokolado ir želatinos masę. (Kad nesušoktų kremas į gumulus aš darau taip – iš pradžių porą šaukštų kremo dedu į šokolado ir želatinos masę ir stipriai maišau. Tada dar porą šaukštų taip pat, kad šokolado ir želatinos masės temperatūra kuo labiau supanašėtų su kremo temperatūra. Galiausiai gautą želatinos, šokolado ir keleto šaukštų kremo masę po truputį pilu į visą kremą ir maišau). Įpilkite lašelį vanilės ekstrakto. Galiausiai išplakite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite ją į kremą. (Man kremas į gumulus sušoko būtent šioje vietoje, bet bandžiau situaciją gelbėti taip – pastačiau dubenį su kremu virš puodo su vandeniu ir kaitinau, kol gumulėliai išsilydė).
Formuokite tortą. Ant torto padėklo dėkite biskvitą. Jo laistyti niekuo nereikia, nes ir taip drėgnas. Apjuoskite jį tortinės žiedu. Pilkite pusę maskarponės kremo ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (užtenka kokių 30 min). Ant viršaus dėkite sustingusią braškių žele ir supilkite likusį kremą. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Puoškite braškėmis ar kaip tik jums fantazija leidžia.
Originalus receptas iš visur po truputį.
Virtuvesmenas.lt rekomenduoja išbandyti daugiau skanėstų su braškėmis: Receptai su braškėmis