Medaus tortas

Medaus tortas

Recepto autorius: Skanėstai

Kai stinga laiko gaminti, aš randu kitą būdą atsipalaiduoti ir pakelti sau nuotaiką – lėtai, lėtai, pasimėgaudama vartau turimas receptų knygas.. Dažniausiai tai darau prieš pat miegą arba gerdama rytinę kavą.. Taip ir baigiu, ir pradedu dieną maloniai nusiteikusi. ?

Šiemet man kaip reikiant pasisekė – gimtadienio proga gavau net kelias receptų knygas! Vieną ir pati sau pasidovanojau.. ? Todėl jau kuris laikas idėjų žvalgausi ne prilipusi prie kompiuterio, prie kurio nenorom ir taip turiu praleisti nemažai laiko, o jaukiose knygose. Šis medaus tortas būtent ir yra iš vienos tokios seniai lauktos knygos: Renatos N. “Nostalgiškų skanumynų“. Tai jau antra šios autorės knyga, tik skirtingai nei “Sezoninėje virtuvėje“ šioje knygoje visi skanumynai vien saldūs. Jau pats pavadinimas sufleruoja, kad receptai nostalgiški, primenantys vaikystę, namus, mokyklas, įvairias šventes… ? Visi receptai atrodo “įkandami“ bet kuriai šeimininkei, instrukcijos konkrečios, aiškios, nurodytas recepto sudėtingumas, gaminimo laikas. Nuotraukos žadina apetitą ir vilioja greičiau pasigaminti kokį skanėstą.. ? Kaip ir “Sezoninėje virtuvėje“ receptai paskirstyti metų laikams, pagal šventes ar vaisių, uogų derlių.

Medaus tortą (psl. 15) kepiau pirmą kartą. Man asmeniškai labai patiko, minkštas, saldžiai rūgštus, drėgnas – viskas itin subalansuota mano gomuriui. ? Tortas tikrai papuoštų Kalėdinį stalą, ko gero, pati jį taip pat vėl kepsiu šventėms.

24 cm skersmens tortui reikia:

  • 100 g sviesto
  • 225 g rudojo cukraus
  • 2 v.š. medaus
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 500 g miltų
  • 2 kiaušinių
  • 2 a.š. malto kardamono, cinamono, imbiero, muskato prieskonių mišinio
  • žiupsnelio druskos

Kremui:

  • 500 ml riebios grietinės
  • 250 ml plakamosios grietinėlės
  • 200 g cukraus
  • 2 citrinų sulčių ir nutarkuotos jų žievelės
  • 1 a.š. vanilinio cukraus

Sausainių glajui:

  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • miltelinio cukraus
  • aguonų
  • maistinių dažų (nebūtina)

Eiga:

  1. Medų, gabalėliais pjaustytą sviestą, cukrų ir maltus prieskonius pašildyti ant silpnos ugnies, kol cukrus ištirps ir masė taps vientisa. Palaukti, kol masė praauš ir išplakti ją su kiaušiniais. Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišyti atskirai ir suberti į paruoštą masę. Užminkius tešlą (jei atrodo, kad per daug limpa prie rankų, įberti dar šiek tiek miltų, bet nepersistengti) ją įsukti į maistinę plėvelę ir per naktį (arba kelioms valandoms) palikti šaldytuve.
  2. Išėmus tešlą iš šaldytuvo palikti ją kambario temperatūroje apie pusvalandį. Padalinti tešlą į 10 lygių dalių ir po vieną plonai iškočioti. 24 cm skersmens formos dugną uždėti ant iškočiotos tešlos ir apibrėžti apskritimą ir kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 4-5 minutes. Dalį nuopjovų pasilikti ir taip pat iškepti – bus trupiniams torto papuošimui gaminti. Kitą dalį atsidėti ir iš naujo išminkius kepti norimų formų sausainius – taip pat papuošimui.  Taip iškepti visus lakštus, nuopjovas ir sausainius.
  3. Kremui: nuo citrinų smulkiai nutarkuoti geltonąją žievelę, išspausti sultis. Grietinę išplakti su paprastu ir vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis bei žievelėmis. Atskirai iki standumo išplakti grietinėlę ir iki vientisumo sumaišyti su grietinės mase.
  4. Kiekvieną torto lakštą gausiai aptepti kremu (torto viršų taip pat) ir statyti nakčiai (ar bent jau kelioms valandoms) į šaldytuvą. Išėmus puošti trupiniais, gautais susmulkinus išsikeptas tešlos nuopjovas, bei sausainiais, apteptais glajumi (glajaus ingredientus sumaišyti iki tirštos, nebėgančios masės).

Medaus tortas