Moliūginis sūrio pyragas

Moliūginis sūrio pyragas

Recepto autorius: Dalios svetainė

Moliūginis sūrio pyragas. Patiko netradicinis (nes ne iš trupintų sausainių), drėgnas šokoladinis – brownie – pagrindas, dėl kurio pyragas pakyla į aukštesnį lygmenį. Labai patiko ne itin saldus ir burnoje tirpstantis sūrio (varškės) įdaras su subtiliu moliūgo skoniu. Labai patiko karamelinis, medumi paskanintas glajus, idealiai papildęs ne per saldų storąjį sūrio sluoksnį. Patiko, kad nereikėjo sūrio pyrago tradiciškai virti vandens „vionioje“, mat jis kuo gražiausiai iškepė be jokių papildomų procedūrų. Puikus rudeninis pyragas arba tortas.

Kepiau jį 21 cm skersmens atsegamoje tortinėje ir atitinkamai sumažinau produktų kiekį, kurį toliau nurodžiau skliausteliuose.
Taigi moliūginiam 26 cm (21 cm) skersmens sūrio pyragui reikės tokių produktų:

Brownie pagrindui:

  • 75 g (60 g) sviesto
  • 75 g (60 g) juodojo šokolado
  • 50 g (40 g) cukraus
  • 2 (2 M dydžio arba 1 L) kiaušinių
  • 60 g (50 g) miltų

Sūrio įdarui:

  • 1,5 stikl. (1 stikl.) moliūgų tyrės *
  • 1 kg (800 g ) grietinėlės sūrio (varškės) **
  • 4 (3 M dydžio) kiaušinių
  • 3 (2) trynių
  • 1 stikl. (3/4 stikl.) kondensuoto pieno – nesaldinto
  • 1/2 stikl. (1/4 stikl.) grietinės ***
  • 3 (2) v.š. krakmolo
  • 1/3 (1/4) a.š. cinamono
  • 3/4 stikl. (1/2 stikl.) cukraus
  • 1 (1/2) a.š. vanilinio cukraus

Kreminiam sluoksniui:

  • 200 (150 g) grietinės ***
  • 3 (2) v.š. cukraus

Karameliniam padažui:

  • 1 stikl. (3/4 stikl.) grietinėlės ****
  • 2 v.š. (1 v.š.) rudojo cukraus
  • 1/4 stikl. (1 v.š.) skysto medaus
  • 1/4 stikl. (1 v.š.) sviesto

* – 1 stiklinė = 250 ml;
** – galima naudot „Philadelphia“ tipo grietinėlės sūrį arba kelissyk permaltą, per sietelį pertrintą kokybišką varškę;
*** – naudojau, kaip įprastai, 30% riebumo;
**** – naudojau riebią (plakimui skirtą) grietinėlę.

Svarbu! Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
Pirmiausia ruošiame brownie pagrindą. Karščiui atspariame inde išlydome šokoladą su sviestu. Ataušiname šiek tiek, suberiame cukrų, įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Tuomet supilame sijotus miltus ir išmaišome, kad neliktų gumuliukų.

Į kepimo skardos dugną įklojame kepimo popieriaus, kraštus patepame riebalais ir sukrečiame šokoladinę tešlą. Šauname iki 180 °C įkaitinton orkaitėn ir kepame 13-15 minučių. Iškepusį braunį ištraukiame lauk ataušinti, bet orkaitės neišjungiame. Kepimo skardą išklojame aliuminio folija ir įdedame braunio pagrindą.

Pyrago įdarui paruošti reikės šviežios moliūgų tyrės. Ją ruošiame taip: moliūgą supjaustome riekutėmis/gabaliukais ir kepame 190 °C karšio orkaitėje, kol suminkštės (maždaug pusvalandį). Tuomet sutriname elektriniu smulkintuvu arba pertriname per sietelį (aš dariau ir viena, ir kita).

Norint vientisesnio įdaro, naudojame grietinėlės sūrį (Philadelphia rūšies) arba kelis kartus permalame kokybišką (ne vandeningą) varškę. Į sūrio/varškės masę įmušame po vieną kiaušinį ir trynį, ir po kiekvieno išplakame (ne per ilgai, kad nepatektų per daug oro). Sudedame visus kitus įdarui skirtus produktus ir išplakame.

Paruoštą įdarą supilame ant iškepto braunio pagrindo ir dedame orkaitėn. Kepame 15 minučių. Paskui temperatūrą sumažiname iki 120 °C ir toliau kepame pusantros valandos. Tuomet pyragą išimame iš orkaitės ir ant viršaus užpilame kremą – su cukrumi išsuktą grietinę. Pyragą dar kartą dedame orkaitėn ir kepame 15 minučių. Dabar jau išimame pyragą paskutinį kartą ir visiškai ataušiname kambario temperatūroje, o paskui dedame į šaldytuvą, kad per naktį gerai sutvirtėtų.

Prieš patiekiant pyragą apliejame naminiu karameliniu padažu. Jį ruošiame taip: į prikaistuvį sudedame visus produktus ir kaitiname, kol užvirs. Tuomet minimaliai sumažiname ugnį ir kaitiname, kol karamelinė masė patamsės ir jos kiekis sumažės perpus. Kaitinant padažą nuolat maišome, tik tą reikia daryt atsargiai, nes masė kunkuliuoja ir gali aptaškyti. Visas procesas užtrunka maždaug pusvalandį. Gautą padažą šiek tiek ataušiname ir juo apliejame pyragą. Jei karamelinis glajus labai atvėso ir per daug sutirštėjo, jį paprasčiausiai truputį pašildome. Kaip jau minėjau, šis pyragas nėra itin saldus, todėl ypač gardu jį valgyt užsigeriant saldinta kava. Skanaus :)

Šaltinis: Śladami Słodkiej Babieczki

Moliūginis sūrio pyragas
Moliūginis sūrio pyragas