Sūrio pyragas su aguonomis ir rabarbarų braškių uogiene

Sūrio pyragas su aguonomis ir rabarbarų  braškių uogiene

Recepto autorius: Saldu sūru

Rabarbaras vaikystėje buvo pirmasis skanėstas iš daržo. Skindavom, lupdavom rausvą žievelę ir, gausiai padažę cukruje, valgydavom. Buvau jau pamiršusi tą gaivų, su niekuo nesumaišomą kvapą. Dar mama išvirdavo kvepiančio rabarbarų kompoto. Tik rabarbarų uogienės niekad negamindavom ir man vis rūpėjo išbandyti rabarbarų ir braškių derinį. Išbandžiau – puikus, tiesa braškės pernykštės, iš šaldiklio, bet rezultatas vis vien patiko.

O sūrio pyrago su aguonomis, rabarbarų uogiene ir sausainių pabarstukais idėją radau Food & Wine, patiko nedradicinis jo pateikimas. Tiesa, pakeičiau kai kuriuos ingredientus – nenaudojau ožkos sūrio,  avietes keičiau braškėmis. Pyragas iškepė švelnus, minkštas, lengvai saldus, su malonia citrinų nata. Labai derėjo rabarbarų-braškių uogienė, paskaninta apelsino žievele ir likeriu, o cinamoniniai sausainių pabarstukai buvo maloniai traškūs.

Receptas atrodo labai ilgas, bet iš tiesų viskas padaroma gana greitai. Tik, aišku, laiko užtrunka atšaldyti pačiam pyragui, bet jį visada galima išsikepti iš vakaro.

Sūrio pyragui reikės:

  • 1/2 st. cukraus
  • 400 g kreminio sūrio (kambario temperatūros (geriausia būtų Philadelphia, aš naudojau pertrintą varškę))
  • 2 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 a.š. citrinos sulčių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 st. riebios grietinės
  • 3 kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 1 a.š. aguonų
  • 1/4 a.š. druskos

Uogienei:

  • 1/2 kg rabarbarų stiebų
  • 1/2 st. cukraus
  • 1/2 vanilės ankšties
  • 1 a.š. tarkuotos apelsino žievelės
  • 1 v.š. apelsinų likerio
  • 2 st. šviežių ar šaldytų braškių

Sausainių pabarstukams:

  • 70 g  sviesto (kambario temperatūros)
  • 2-3 v.š. cukraus
  • 1/2 a.š. citrinos sulčių
  • 1 st. sausainių trupinių (naudojau Selga)
  • 1 a.š. miltų
  • truputis druskos ir cinamono

Orkaitę įkatinkite iki 170 laipsnių. Formeles, kuriose kepsite (naudojau crème brûlée arba suflė indelius), patepkite aliejumi ir pabarstykite cukrumi, sudėkite juos į kepimo skarda aukštesniais kraštais. Didesniame dubenyje suplakite sūrį su cukrumi, kol masė bus tolygi. Įmaišykite citrinos žievelę, sultis, vanilinį cukrų, druską. Įplakite grietinę, po to, vieną po kito – kiaušinius (po kiekvieno kiaušinio – gerai išplakite). Pagaliau, įmaišykite aguonas. Paruoštą sūrio masę supilstykite į indelius ir į skardą pripilkite karšto vandens tiek, kad indeliai būtų iki pusės vandenyje. Kepkite apie 20-25 min. (priklauso nuo indelių dydžio). Iškepusių sūrio pyragėlių viduriukas turėtų krestelėjus judėti. Pyragėlius išimkite iš orkaitės, valandą vėsinkite skardoje su vandeniu,  vėliau,  šaldykite 3 val. ar per naktį šaldytuve.

Rabarbarų-braškių uogienei supjaustykite nedideliais gabaliukais rabarbarus ir kartu su braškėmis sudėkite į didesnį puodą. Užpilkite cukrumi, įdėkite vanilės ankštį, išmaišykite ir palikite apie 20 min. pastovėti, kad išsiskirtų sultys. Tuomet sudėkite apelsino žievelę ir virkite, kol rabarbarai ir braškės suminkštės, apie 15 min. Supilkite likerį ir virkite dar 5 min., kol uogienė truputį sutirštės. Išimkite vanilės ankštį ir ataušinkite.

Pabarstukams iškepti įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, skardoje patieskite kepimo popierių. Išplakite sviestą su cukrumi ir citrinos sultimis. Į sviestą supilkite sausainių trupinius, miltus, druską ir cinamoną – išplakite. Trupinius atšaldykite 10 min. šaldiklyje, tuomet supilkite į skardą ir kepkite apie 20 min., kol gražiai parus ir sutvirtės. Atvėsinkite pabarstukus ir sutrupinkite.

Atvėsusį sūrio pyragą išimkite iš formelių – kraštus perbraukite peiliu ir formelę apverskite ant paruoštos lėkštės. Patiekite su uogiene ir pabarstukais.

Gardžių akimirkų!

Sūrio pyragas su aguonomis ir rabarbarų – braškių uogiene
Sūrio pyragas su aguonomis ir rabarbarų – braškių uogiene
Sūrio pyragas su aguonomis ir rabarbarų – braškių uogiene

Virtuvesmenas.lt rekomenduoja išbandyti daugiau skanėstų su braškėmis: Receptai su braškėmis