Datulių ir riešutų pyragas

Datulių ir riešutų pyragas

Recepto autorius: Virtuvė žaliems

Apie datulių pyragą galima rašyti tik gerai arba nieko. Aš nedariau jam jokio kremo, jokio lipnaus glaisto (dėl to, matyt, Anglijoje likčiau nesuprasta), jokios grietinėlės ar ledų kaušelio. Man jis skanus ir toks – pakankamai drėgnas, ne per daug saldus ir minkštas. Toks, koks ir turi būti pyragas.

Pastabos:

  • Jei norite, darykite glaistą (40 g sviesto, 150 g cukraus ir 200 ml grietinėlės – viską kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol masės sutirštės ir taps rusvos spalvos, tik nepamirškite nuolat maišyti)
  • Jei norite, puoškite kremu (tarkime, rududu+maskarponė)
  • Jei galite, pasiruoškite datules iš vakaro, bus mažiau vargo paskui
  • Aš dariau iš pusės nurodytų produktų ir kepiau 18 cm apvalioje formoje (pyragas išėjo tikrai neaukštas)

Privalumai: skanu, net neįtarsi, kad pridėta datulių.
Trūkumai: nepastebėjau.
Kam patiktų: drėgnų pyragų mėgėjams.
Įvertinimas: 9/10

Receptas (22-24 cm formai):

  • 200 g džiovintų datulių be kauliukų
  • 1 a.š. sodos
  • 150 ml verdančio vandens
  • 150 g kambario temperatūros sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušinių (kambario temperatūros)
  • 170 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 apelsino tarkuotos žievelės
  • saujos graikinių riešutų

Gaminimas:
Iš pradžių pasiruoškite datules. Sudėkite jas į nedidelį puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Įdėkite sodą ir kaitinkite apie 5 min ant nedidelės kaitros. Jos pradės minkštėti ir težti. Nuimkite nuo kaitros ir paskleiskite ant lėkštės, kad atvėstų (atvėsusias aš jas dar truputį pasmulkinau, nes man kai kurios pasirodė per kietos).

Minkštą sviestą išsukite su cukrumi (šioje vietoje aš niekada nepersistengiu ir iki baltos purios masės nesikankinu). Įmuškite po vieną kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišykite, kad kiaušinis įsimaišytų į tešlą. Sudėkite miltus su kepimo milteliais ir cinamonu. Įtarkuokite apelsino žievelę, sudėkite datules ir pasmulkintus graikinius riešutus. Viską išmaišykite. Krėskite tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie valandą (priklauso nuo pyrago dydžio ir aukščio). Tikrinkite mediniu pagaliuku ar iškepęs.

Originalus receptas iš knygos “Beatos virtuvė. Kepinių knyga”

Datulių ir riešutų pyragas
Datulių ir riešutų pyragas
Datulių ir riešutų pyragas