Sūrio pyragas su obuoliais

Sūrio pyragas su obuoliais

Recepto autorius: Virtuvė žaliems

Kas nemėgsta sūrio pyragų? Man jie puikus desertas, kuris nereikalauja daug laiko virtuvėje. Tiesa, yra vienas “bet”. Man labai nepatinka jų pagrindas iš sausainių. Todėl dažniausiai juos keičiu į visokius kitokius – “braunio” pagrindą, trapios tešlos pagrindą arba, kaip šį kartą, avižinį pagrindą, kuris puikiai tiko prie obuolių.

Pastabos:

  • Obuolius pjausčiau skiltelėmis, kaip nurodyta originaliame recepte, bet kitą kartą tarkuočiau.
  • Prieskonius keičiau pagal save, t.y., nedėjau imbiero.
  • Kai dėsite pyragą kepti, apvyniokite formą folija (iš išorės), nes man iš obuolių išsiskyrusios sultys ištekėjo į orkaitę, o tas nebuvo labai malonu, nors skoniui įtakos neturėjo.

Privalumai: kažkas naujo obuolių pyragų pasaulyje.
Trūkumai: trupiniai ant viršaus man truputį trukdė valgyti pyragą, nes šie nuo jo krito, todėl kitą kartą gal jų atsisakyčiau apskritai.
Kam patiktų: obuolių pyragų mėgėjams ir tiems, kam patinka pyragus valgyti šakute, nes šio į rankas nepaimsi.
Įvertinimas: 8/10

Receptas (18-20 cm apvaliai formai):
Pagrindui:
90 g greito paruošimo avižų
43 g miltų
60 g rudojo cukraus
žiupsnelio druskos
75 g. sviesto
Obuoliams:
2 normalių arba 3 mažų obuolių
30 g rudojo cukraus
1/2 a. š. cinamono
1/4 šaukštelio malto muskato
1 v.š. kukurūzų krakmolo
Sūrio masei:
400 g kreminio sūrio
120 g cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
2 kiaušinių
60 ml grietinėlės
2 a.š. kukurūzų krakmolo
Trupiniams:
35 g miltų
20 g avižų dribsnių (ne greito paruošimo)
1/4 a.š. cinamono
40 g rudojo cukraus
25 g sviesto

Gaminimas:
Iš pradžių pagaminkite pagrindą. Į dubenį suberkite avižas, miltus, druską ir cukrų. Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir rankomis suminkykite į vientisą tešlą ar trupinius. Suberkite juos į kepimo popieriumi išklotą formą ir suformuokite pagrindą. Dėkite kepti 10 min į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Per tą laiką nulupkite ir plonomis skiltelėmis supjaustykite (arba sutarkuokite) obuolius. Sudėkite juos į dubenį, suberkite ant jų cukrų, cinamoną, muskato riešutą ir krakmolą. Permaišykite.
Pasiruoškite sūrio masę. Į indą sudėkite kreminį sūrį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išplakite (užtenka ranka). Supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Po vieną įmuškite kiaušinius ir vėl išmaišykite. Įdėkite krakmolą ir dar kartą išmaišykite.
Trupiniams į dubenį sudėkite avižas, miltus, cukrų ir cinamoną. Suberkite kubeliais pjaustytą sviestą ir rankomis padarykite trupinius.
Išimkite pagrindą iš orkaitės. Sudėkite ant jo obuolius, užpilkite sūrio masę, o ant šios suberkite trupinius. Dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 60 min. Po valandos išjunkite orkaitę ir palikite pyragą ten dar bent pusvalandžiui. Išimkite, apipjaukite aplink formos kraštus, kad pyrago vidurys vėsdamas nesusmuktų, ir pilnai atvėsinkite. Dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms arba geriausia visai nakčiai.

Originalus receptas, kuriuo rėmiausi čia: https://omnomnom.lt/2017/09/as-niekada-ir-obuoliu-ruduo-obuolinis-surio-pyragas.html

Sūrio pyragas su obuoliais
Sūrio pyragas su obuoliais
Sūrio pyragas su obuoliais
Sūrio pyragas su obuoliais
Sūrio pyragas su obuoliais
Sūrio pyragas su obuoliais
Sūrio pyragas su obuoliais