Sūrio pyragas

Sūrio pyragas

Recepto autorius: Skanėstai

Nežinau kiek laiko skaičiausi ir rinkausi informaciją apie sūrio pyragus, man jie tokie gražūs ir skanūs, kad atrodė, jog reikia beprotiškų pastangų ir kantrybės juos pagaminti. Kadangi niekur ir niekada nenaudojau želatinos labai bijojau, kad sušoks ji man gabalais. BET nieks niekur nesušoko, pagaminti lengva kaip 2×2! O skonis – pasaka. Viską stengiausi aprašyti kuo tiksliau ir kuo aiškiau, nes garantuoju, kad atsiras ir kitų, tokių kaip aš – bijančių susimauti, bet labai norinčių pabandyti, o po to didžiuotis savimi, nes PA VY KO! 🙂

Pagrindui reikia:

  • 180 g sausainių (naudojau Selgos)
  • 100 g graikinių riešutų (įtariu, kad be jų išsiversti tikrai galima)
  • 100 g sviesto (jei nepanašu, kad masė limpa, tai galima ir daugiau)

Kremui:

  • 250 g plakamosios grietinėlės
  • 250 g (indelis) – rikotos (nesu tikra, bet manau, kad ir mascarponė tiktų)
  • 200 g kondensuoto pieno (apie pusę skardinės, galima ir daugiau/mažiau – pagal skonį, aš tiesiog ragavau, kol man tapo pakankamai saldu, bet ne per saldu)
  • 1,5 v.š. želatinos (naudojau dr. Otker)
  • apie 3v.š. vandens želatinai ištirpinti

Papuošimui galima naudoti įvairius vaisius, kiti puošia tiesiog cinamonu. Mano galva, braškės čia idealus variantas, padarantis pyragą gaiviu gaiviu. Nusižiūrėjau nuo Maximos. 😀

Pyragą gaminau 22cm skersmens formoje, nuimamais šonais.
Eiga: Pirmiausia kavamalės pagalba susismulkinau sausainius ir riešutus, man gavosi tokie beveik miltai, na gal kiek rupesni. Užpyliau lydytu sviestu ir gerai išmaišiau. Lipdžiau prie formos dugno ir šonų. Visą formą patalpinau į šaldytuvą, kol ruošiau kremą.

Kremas: Užpyliau želatiną karštu virintu vandeniu ir greitai maišiau, kol visiškai ištirpo. Palikau brinkti. Grietinėlę išplakiau. Rikotą ir kondensuotą pieną sumaišiau atskirai, tuomet į šią masę įmaišiau grietinėlę. Želatinai atvėsus (svarbu, kad ji nebūtų šiltesnė, nei kremas) į ją dėjau po šaukštą kremo (taip kokius 5 šaukštus) ir labai gerai maišiau iki vientisos masės. Tuomet ją sudėjau į visą kremą. Taip dariau, nes pasiskaičiau, kad šiuo būdu želatina tikrai niekaip nesušoks į gumulėlius. Ir tai tikra tiesa. 🙂 Kremą pyliau į sausainių ir riešutų mase išklotą formą ir uždengus folija dėjau į šaldytuvą. Aš laikiau per naktį, bet visur rašo, kad pakanka 3h. Man kažko nesitiki, tai norėjau apsidrausti. 😀 Gal tikrai tų 3 valandų užtenka, nežinau. 🙂 Braškėmis puošiau prieš pat tiekiant ant stalo.

Ką daryčiau kitaip: dvigubinčiau masę. Iš pradžių atrodė, kad jos per akis, bet pyragas gavosi plonesnis, negu aš norėjau. O aš mėgstu aukštesnius, storesnius. Taip pat ir sausainių masės iš šonų ir dugno norėjosi daugiau. Todėl kitą sykį tikrai dvigubinsiu ingredientus visus.
Sūrio pyragas
Sūrio pyragas