Tiramisu – lengvesnis, neriebus variantas

Tiramisu – lengvesnis, neriebus variantas

Recepto autorius: Virtuvė žaliems

Kai spintelėje randi jau gerą pusmetį gulinčius „damų pirštelius“, nieko kito nelieka, kaip tik daryti Tiramisu. Kažkur skaičiau, kad originaliame šio itališko deserto recepte nėra naudojami kiaušinių baltymai, nes neva jie buvo pradėti naudoti tik dėl nepritekliaus, kad kremo būtų daugiau, o produktų sunaudojama mažiau, todėl iki šiol visada ir pati taip darydavau. Vis tik šį kartą nutariau išbandyti kitokį variantą – sakyčiau, lengvesnį ir ne tokį riebų. Kad ir kaip bebūtų juk bene visi kulinarijos šedevrai kilo iš to paties nepritekliaus…

Pastabos:

  • Recepte naudojami termiškai neapdoroti kiaušiniai, todėl bevaišindami svečius, dėl visa ko perspėkite;
  • Aš vietoj likerio dėjau migdolų ekstraktą, man patiko;
  • Labai gerai reikia parinkti formą: tai yra iš pradžių išdėliokite sausainius (nepamirkę) ir tik pasibandykite ar viskas susidėlioja.

Privalumai: lengvas, tirpsta burnoje, ne per saldus.
Trūkumai: reikia greitai suvartoti, nes savaitės neišlaikys net ir šaldytuve.
Įvertinimas: 9/10

Receptas (aš dariau 23 m apvalioje formoje, bet kitą kartą rinkčiausi ką nors kampuoto)

  • 180 g. sausainių „Damų piršteliai“
  • 200 ml juodos, nesaldintos kavos
  • 30 ml amareto likerio arba 1 a.š. migdolų ekstrakto
  • 250 g mascarponės sūrio
  • 3 kiaušinių
  • 45 g + 30 g cukraus
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • Žiupsnelio druskos
  • Kakavos

Gaminimas:
Iš pradžių pasiruoškite kremą. Atskirkite baltymus nuo trynių. Į trynius dėkite 45 g cukraus. Į tuščią puodą įpilkite vandens, statykite jį virti, o ant jo uždėkite dubenį su tryniais ir cukrumi. Ant tokios garų vonelės trynius plakite, kol jie pabals ir sutirštės (apie 10 min, jei ranka). Truputį atvėsinkite. Į trynius supilkite vanilės ekstraktą, įberkite druskos ir sudėkite mascarponę. Išplakite. Į baltymus sudėkite likusį 30 g cukrų ir išplakite iki standžių putų. Baltymus įmaišykite į mascarponės ir trynių masę. Kremas paruoštas.

Į kavą įpilkite likerio arba migdolų ekstrakto. Merkite sausainius (labai greitai iš vienos pusės ir kitos, nereikia, kad jie būtų permirkę). Dėliokite sausainius į pasirinktą indą. Sudėkite vienu sluoksniu pusę sausainių. Uždėkite pusę kremo. Sudėkite likusius sausainius. Ir likusį kremą. Apibarstykite kakava ir dėkite į šaldytuvą nakčiai.

Skanaus.
Originalus receptas čia: https://www.homecookingadventure.com/recipes/tiramisu
Tiramisu