Prakandas (Foršmakas)
300 g virtos ar keptos jautienos, veršienos, triušienos, avienos ar paukštienos,
1 silkė,
1 svogūnas,
2 kiaušiniai,
2 – 3 virtos bulvės,
2 šaukštai miltų,
2 šaukštai grietinės,
1 šaukštas tarkuoto sūrio,
maltų pipirų,
druskos (jei reikia).
Silkę truputį pamirkyti, išskrosti, nulupti ir išimti kaulus.
Virtą mėsą, virtas bulves, svieste paspirgintą svogūną, silkę permalti, dėti miltų, kiaušinio trynius, ištirpinto sviesto, grietinės, druskos, pipirų ir viską gerai išsukti.Tada sudėti išplaktus kiaušinių baltymus.Paruoštą masę sudėti į sviestu išteptą indą, paviršių apibarstyti trintu sūriu, apdėti mažais sviesto gabaliukais ir kepti orkaitėje 30 – 40 min.Kai kepsnio pakraščiai atšoksta nuo indo šonų – prakandas iškepęs.Į stalą duoti karštą tame pat inde, kuriame kepė.Jeigu buvo kepama keptuvėje – jį atsargiai perkelti į apvalų pusdubenį.
Atskirai prie jo duoti šiltą pomidorų ar grietinės padažą.