Caponata
Recepto autorius: Dalios svetainė
Itališkas saldžiarūgštis patiekalas su baklažanais. Gali būti valgomas kaip užkandis, pagardas ar daržovių troškinys. Šis caponata variantas – pagal Fabio Viviani, o kaip gaminti patiekalą, parodyta vaizdo įraše. Na, per 20 min. paruošti nepavyks, šmaikštusis šefas mėgsta juokauti 🙂 Gaminau su šiokiais tokiais pakeitimais pagal savo skonį ir toliau pateikiu naudotas proporcijas.
Baklažanų caponatai reikės:
- 140 g salierų stiebų
- 140 g morkų
- 140 g svogūnų (du vidutiniai)
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 120 g žaliųjų alyvuogių
- 1 baklažano
- druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį)
- 50 g kedrinių pinijų
- 3 šakelių šviežių čiobrelių
- 1-2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 30-40 g rudojo cukraus
- 70-80 ml raudonojo vyno acto
- 8-10 šviežių mėtų lapelių
- 12 šviežių bazilikų lapelių
- 4 a.š. pomidorų pastos
- 2 a.š. raudonojo vyno acto
Kubeliais supjaustome svogūnus, morkas ir salierų stiebus. Keptuvėje įkaitinam aliejų, suberiam daržoves, įdedam šviežių čiobrelių šakelių ir vis pamaišant kepame daržoves ant vidutinės ugnies, kol ims karamelizuotis.
Tuo tarpu supjaustome baklažaną. Beje, ponaitis Fabio pataria baklažano žievę nulupti ne visą, o dryželiais, kad atrodytų toks a la Gucci baklažanas 😀 Taigi dizaineriškai paženklintą baklažaną iš pradžių pjaustome išilgai juostelėmis, paskui smulkiname kubeliais. Padidinam ugnį, sukrečiam baklažanų kubelius, pagardinam druska ir pipirais. Viską išmaišome ir kepame, kol baklažanai suminkštės.
Sumažinam ugnį iki vidutinės, suberiam kedrų riešutus, pjaustytas žaliąsias alyvuoges ir įpilam 1 ar 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Troškiname toliau, vis pamaišome.
Suberiame rudąjį cukrų ir įpilame raudonojo vyno acto. Atsargiai su actu, verčiau pilti mažiau ir paragavus įpilti dar, jei reikės. Sukrečiam pjaustytus šviežių mėtų ir bazilikų lapelius, viską išmaišome ir troškiname, kol actas nugaruos perpus.
Sumaišom pomidorų pastą su 2 a.š. raudonojo vyno acto, sudedam į keptuvę, gerai išmaišome ir dar pakaitiname 3-5 minutes. Patiekiame su balta (skrudinta) duona. Skanaus 🙂