Gildijos kepsnys

Gildijos kepsnys

Legendinis Gildijos kepsnys gerai žinomas vyresnei kartai. Kiekvienas save gerbiantis restoranas sovietiniais laikais buvo įtraukęs šį kepsnį į savo meniu. Ir nenuostabu. Paprastai paruošiamas kepsnys yra skanus ir tinka kiekvienai progai.

Reikės labai nedaug:

500 g jautienos išpjovos,
150 g fermentinio sūrio,
2 svogūnai,
2 arbat. šaukšteliai majonezo,
druskos, pipirų, „Vegetos”.

Mėsą truputį pamušti, įtrinti prieskoniais ir palaikyti bent valandėlę. Įkaitinti 2,5 l talpos keptuvę (energija 2/3), sudėti mėsą ir gerai prispausti. Abi puses apkepti po 2-3 min., tada ant mėsos suberti smulkintus svogūnus, tarkuotą fermentinį sūrį ir šaukštelį majonezo. Uždengti keptuvę ir, sumažinus kaitrą iki minimumo, kepti dar 3 min. Tada kelioms minutėms perstatyti ant kito puodo dangčio. Patiekti su pakepintos bulvėmis ir daržovėmis.

Tą patį Gildijos kepsnį galima kepti ir orkaitėje. Plonai išmuštą mėsą sudėti į kepimo formą, ant viršaus užbarstyti pjaustytų svogūnų ir pabarstyti pipirų. Plonu sluoksniu užtepti majonezo ir pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti 200 C orkaitėje, kol apskrus sūris.

Patiekti su bulvėmis ir raugintais agurkėliais.

Norint, šį receptą paversti kiek šiuolaikiškesniu ir suteikti pikantiško skonio, vietoj fermentinio sūrio patariama rinktis tarkuotą parmezano ar kitą kietąjį sūrį. Galima patiekti su karštomis daržovėmis.