Musaka – graikiškas baklažanų apkepas

Musaka – graikiškas baklažanų apkepas

Musaka (ang. moussaka) –  tai ypatingas graikiškas patiekalas. Dažnai vadinamas graikiška lazanijos versija, musaka yra puikus graikiškos bei viduržemio jūros virtuvės pavyzdys.

O kadangi ingridientai nėra itin egzotiški, graikišką baklažanų apkepą nesunku pasigaminti ir namuose.

Jums reikės:

2 svogūnai,
500g baklažanų,
5 pomidorai,
2 česnako skiltelės,
1 šaukštas sviesto,
400g faršo,
1 stiklinė sauso balto vyno,
2 šaukštai kapotų petražolių,
2 šaukštai alyvų aliejaus,
50g sviesto,
4 šaukštai miltų,
3/4 l šilto pieno,
50g tarkuoto fermentinio sūrio,
druskos, baltųjų pipirų,
džiovintų čiobrelių, rozmarinų.

Svogūnai nulupami ir susmulkinami. 4 pomidorai apiplikomi, nulupami ir supjaustomi gabaliukais, o penktasis – plonais griežinėliais. Česnakai nulupami ir susmulkinami. Baklažanai nuplaunami ir supjaustomi griežinėliais. Ištirpintame svieste pakepinami svogūnai, paskui sudedama mėsa ir apkepinama. Tada supilamas vynas, sudedami pomidorų gabaliukai (griežinėliai nededami), petražolės, česnakai, suberiama druska, pipirai, trinti čiobreliai ir rozmarinai. Uždengiama dangčiu ir 40 minučių verdama.

Baklažanų griežinėliai apkepinami aliejuje. Orkaitė įkaitinama iki 200C. Iš sviesto, miltų ir pieno paruošiamas padažas, pasūdomas, įdedama prieskonių ir 10 minučių verdama. Baklažanai ir paruošta mėsa susluoksniuojama kepimo formoje ir užpilama baltuoju padažu; viršus apdedamas baklažanų ir pomidorų griežinėliais, užpilama padažo ir apibarstoma tarkuotu sūriu.

Musaka skrudinama orkaitėje apie 30 minučių.