Kopūstai su grybais
Jums reikės:
1,2kg raugintų kopūstų,
2-3 svogūnų,
200g žirnelių,
50g džiovintų grybų,
1/3 stiklinės aliejaus,
keleto grūdelių saldžiųjų pipirų,
2 laurų lapelių,
cukraus, pipirų, druskos.
Žirnelius užpilkite litru karšto vandens ir palikite, kad išbrinktų. Kitame puodelyje 2 stiklinėmis šalto vandens užpilkite grybus ir palikite, kad išmirktų, paskui virkite tame pačiame vandenyje, kol visai suminkštės. 2 val. pamirkiusi, nupilkite nuo žirnelių vandenį, užpilkite karštu vandeniu, įberkite druskos ir virkite uždengtus ant mažos ugnies. Grybus nusunkite ir supjaustykite juostelėmis. Kopūstus sudėkite į puodą, užpilkite grybų nuoviru, sudėkite grybus, saldžiuosius pipirus, laurų lapelius ir virkite ant mažos ugnies uždengus. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir apkepinkite keptuvėje 3 šaukštuose aliejaus, tada sudėkite į kopūstus ir sumaišykite. Sudėkite žirnelius, kai suminkštės, ir supilkite likusį aliejų, sumaišykite. Kartu troškinkite dar 10-15 min. Iš viso kopūstus reikia troškinti apie 1,5 val. Galiausiai pagardinkite druska ir pipirais. Galite šį patiekalą pasipuošti net likus trims dienoms iki Kūčių, jis bus net skanesnis. Patiekite su bulvėmis ar duona.