Varške ir lašiša įdarytos bulvės

Recepto autorius: Virtuvė žaliems
Tai vienas iš tų patiekalų, kuris iš esmės nereikalauja griežto recepto. Tiesa, prisipažinsiu, kad kai virtuvėje buvau ne „pusžalė“ (kaip dabar), o dar visai „žalia“, labai nemėgau tokių receptų, kurie ingredientų kiekius nurodydavo tokiais epitetais kaip „iš akies“, „žiupsnelis“, „pagal skonį“… Kas, po galais, yra tas „žiupsnelis“? Kartą net ėmiau „googlinti“, kiek gi gramų druskos yra „žiupsnelis“. Tiesa, nieko neradau. Taigi pabandysiu viską aprašyti kuo tiksliau, bet jūsų valia improvizuoti pagal savo skonį.
Pastabos:
- Kadangi tokias bulves gaminau pirmą kartą, iš jų išskobiau pakankamai daug minkštimo, kitą kartą išskopčiau mažiau.
- Lašišos galite dėti, galite nedėti – neprivaloma.
- Dariau šį patiekalą dviem etapais – vieną dieną iškepiau bulves, jas įdariau, o kitą dieną – tik pašildžiau orkaitėje. Turėjau šviežią vakarienę vos per 30 min.
Privalumai: viską susiplanavus ir atlikus pasiruošimo darbus, gana greitai padaromas patiekalas, lengvai pasiduoda improvizacijoms.
Trūkumai: nepastebėjau.
Kam patiktų: lengvos vakarienės mėgėjams.
Įvertinimas: 8,5/10 (vien dėl to, kad paprasta)
Receptas (2-3-4 žmonėms, priklausomai nuo to, kiek kas valgo):
- 2 didelių bulvių (manosios buvo kokių 12 cm)
- 150 g. varškės
- 2 v.š. grietinės
- 50 g. fermentinio sūrio
- 50 g. rūkytos lašišos (jos galite dėti ir daugiau, ir mažiau, ir iš viso nedėti)
- žalumynų (krapų, petražolių… aš dėjau šaukštelį žolelių mišinio)
- druskos (man pakako pusės šaukštelio, bet ragaukite ir žiūrėkite)
Gaminimas:
Bulves gerai nuplaukite, subadykite šakute, dėkite ant folijos, apibarstykite druska, apšlakstykite aliejumi, suvyniokite ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 1,5 valandos (jei bulvės mažesnės, užteks ir valandos). Pasidarykite įdarą: dubenyje sumaišykite varškę, grietinę, tarkuotą sūrį, lašišą, žalumynus. Įdėkite druskos. Paragaukite, jei reikia, dar pasūdykite. Kai bulvės iškeps, palaukite, kol truputį atvės. Tada išvyniokite, perpjaukite perpus, vidų šiek tiek išskopkite (iš išskoptos bulvių masės, padariau bulvių košę), pabarstykite druska. Į padarytą bulvės „laivelį“ dėkite varškės įdarą. Šitaip paruoškite visas bulvių puseles. Dėkite į kepimo indą, apšlakstykite aliejumi ir statykite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 min. Patiekite su salotomis (jei netingite jų gaminti).
Originalus receptas: iš visur po truputį.