Graikiškoji „Moussaka“

Recepto autorius: Virtuvė žaliems
O tai vienas iš tų receptų, kuris reikalauja daug laiko. Tiesa, jei paskirstysite darbus, tarkime, per dvi dienas, viskas bus paprasčiau, jei ne – pasiruoškite laisvą valandėlę ir pasiraitokite rankoves. Rezultatas vertas to. Ypač tiems, kas mėgsta visokius apkepus “ale” lazaniją.
Pastabos:
- Mėsai gardinti aš naudojo specialų prieskonių mišinį “Moussaka”, kurį kitados parsivežiau iš Kipro. Jame nieko įmantraus: prieskoninės žolelės + cinamonas, taip kad recepte parašysiu, kaip ką ir kuo keisti.
Privalumai: sotu, skanu.
Trūkumai: gan ilgai užtrunka gaminimas, bet užtat galima valgyti kelias dienas (kitą dieną jis būna skanesnis).
Kam patiktų: tiems, kas mėgsta lazanijas.
Įvertinimas: 9/10
Receptas:
- 2 baklažanų
- 3 vidutinio dydžio bulvių
Mėsos padažui:
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 500 g. maltos mėsos (jautienos ir kiaulienos per pusę)
- 500 g. trintų pomidorų (naudojau tokius, kurie būna popierinėse pakuotėse, visiškai sutrinti)
- 1 a.š. raudonėlio
- 1 a.š. maltos paprikos
- jei mėgstate aštriau – truputį maltų čili pipirų
- 0,5 a.š. cinamono
- 1 a.š. cukraus
- druskos
“Bešamelio” padažui:
- 50 g. sviesto
- 50 g. miltų
- 500 ml pieno
- druskos
- juodųjų pipirų
- 0,5 a.š. malto muskato riešuto
- kelių saujų tarkuoto kietojo sūrio
Gaminimas:
Iš pradžių pasiruoškite bulves ir baklažanus. Bulves nuskuskite ir supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Sudėkite į pasūdytą vandenį ir statykite virti. Kai užvirs, pavirkite 5 min., vandenį nupilkite, bulves atidėkite. Baklažanus irgi supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais ir išdėliokite ant skardos. Pabarstykite druska ir palikite kokių 15 min. pastovėti, kol išsiskirs vanduo. Nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 min., kol gražiai apkeps.
Tuo metu pasiruoškite mėsos padažą. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną bei česnaką. Kai apkeps, sudėkite maltą mėsą. Kepkite, kol iš mėsos išsiskyrusios sultys išgaruos. Pagardinkite druska, supilkite trintus pomidorus. Įberkite raudonėlį, papriką, cinamoną ir cukrų, paragaukite ir, jei reikia, dar įdėkite druskos. Uždenkite ir ant nedidelės kaitros troškinkite kokių 15-20 min. Nuimkite dangtį, padidinkite kaitrą, kad šiek tiek nugaruotų skystis ir padažas sutirštėtų. Išjunkite.
Pasiruoškite “Bešamelio” padažą. Į puodą sudėkite sviestą ir statykite ant nedidelės kaitros, kad išsilydytų. Kai išsilydys, dėkite du šaukštus miltų ir greitai išmaišykite. Po truputį pilkite pieną (pirmiau pusę nurodyto kiekio) ir nuolat maišykite, kai padažas ims tirštėti supilkite likusį pieną. Toliau maišykite. Kai padažas sutirštės, įdėkite druskos, pipirų ir muskato riešuto. Viską išmaišykite, paragaukite. Jei reikia, dar įdėkite druskos. Padažas turi būti pakankamai tirštas (truputį tirštesnis nei blynų tešla).
Dabar jau konstruokite “Moussaka”. Kepimo indą (manojo išmatavimai 20×27) ištepkite sviestu. Sudėkite bulves vienu sluoksniu. Ant viršaus išdėliokite pusę baklažanų. Sukrėskite mėsos padažą. Tada – likusius baklažanus, o ant jų pilkite “Bešamelio” padažą. Ant viršaus berkite tarkuotą sūrį ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 40-45 min. Išėmus leiskite kokių 10-15 min. pastovėti ir tik tada pjaustykite.
Receptą ėmiau iš visur po truputį ir pritaikiau pagal save.