Kopūstų pyragas su kiaušiniais ir lašiša

Kopūstų pyragas su kiaušiniais ir lašiša

Recepto autorius: Saldu sūru

Kelios dienos prieš didžiąsias metų šventes mūsų šeimos moterys turi tradiciją susirinkti ir aptarti būsimą valgiaraštį. Šventes dažniausiai švenčiame kartu, todėl kiekviena gaminame po 2 laiko patikrintus patiekalus ir po vieną naują. Kaip tik kitą savaitę bus toks smagus pasisėdėjimas-aptarimas-pasiplepėjimas, maža įžanga prieš Velykas. Vis ieškojau naujo patiekalo recepto. Labai mėgstame įvairius nesaldžius pyragus, todėl išsirinkau mielinės tešlos kopūstų pyragą su kiaušiniais ir lašiša. Be to, mielinės tešlos pyragas su kopūstais yra vienas tradicinių lietuviškų velykinių valgių.Bazinį receptą radau Rossa di sera tinklaraštyje, kurį dar papildžiau pridėdama lašišos. Gaminau pusė normos.

Mielinei tešlai (20×30 cm kepimo formai) reikės:

  • 250 g miltų
  • 125-140 ml pieno
  • 15 g šviežių arba 3,5 g sausų mielių
  • po 0,5 a.š. cukraus, druskos

Kopūstų įdarui:

  • 1/4 didelio kopūsto galvos
  • 2 kiaušinių
  • 100 g šaltai rūkytos lašišos
  • 2-3 svogūnų laiškų
  • 1 a.š. smulkintų krapų
  • 50 ml pieno
  • aliejaus kepimui
  • druskos, pipirų, muskato riešuto

Mielinei tešlai šiltame piene ištirpinkite mieles ir cukrų, palikite 10 min. suputoti. Į didesnį dubenį supilkite miltus, pieną su mielėmis, druską. Užminkykite tešlą (minkyti 10-15 min.) ir kildinkite šiltoje vietoje apie valandą, kol padvigubės.

Kol tešla kyla, kietai išvirkite 1 kiaušinį ir susmulkinkite. Šiaudeliais supjaustykite kopūstus, juos apkepkite aliejuje, sumažinkite ugnį ir patroškinkite 20-25 min. ant silpnos ugnies, kad suminkštėtų. Pabaigoje pasūdykite. Sumaišykite kopūstus, smulkintą kiaušinį, svogūnų laiškus ir lašišą.

Orkaitę įkaitinkite iki 190-200 laipsnių.

Pyrago užpilui išplakite likusį kiaušinį, pieną, druską, pipirus, muskato riešutą (labai nedaug) ir krapus.

Iš pakilusios tešlos iškočiokite maždaug 25×35 cm dydžio stačiakampį. Kepimo formą lengvai patepkite aliejumi, įtieskite tešlą, suformuokite sieneles. Supilkite paruoštą įdarą, išlyginkite. Tolygiai ant įdaro užpilkite išplaktą užpilą.

Kepkite apie 20-30 min. ant apatinės orkaitės lentynos (aš kepiau ant vidurinės), tešlos krašteliai turi gražiai paruduoti.

Pyragas iškepa neriebus, skanus ir šiltas, ir šaltas. Labai puiki tešla, gerai laiko formą, man nei kiek neprilipo prie formos.

Gardžių akimirkų!
Kopūstų pyragas su kiaušiniais ir lašiša
Kopūstų pyragas su kiaušiniais ir lašiša
Kopūstų pyragas su kiaušiniais ir lašiša
Kopūstų pyragas su kiaušiniais ir lašiša