Aguoninis keksas

Recepto autorius: Dalios svetainė
Didžiosioms metų šventėms įprastai kepu rankų darbo (šventėms išskirtinai minkau rankomis, ne kombainu) mielinius pyragus arba solidų tortą.
Šiemet be mielinio (su itin skaniu aguoniniu įdaru) pyrago irgi neapsiesim, bet būtinai kepsiu ir šį greit pagaminamą keksą. Jis mane sužavėjo savo paprastumu ir jaukumu. Jokiu būdu nesausas, purus, kupinas aguonų gerumo. Prieš artėjančias Velykas spėjau jį iškepti tikrai ne vieną ir ne du kartus, ir visiems aguonų mylėtojams siūlau išbandyti. Labai labai geras aguoninis keksas. Ingredientų jam reikia visai neištaigingų, pagaminti nesunku, o rezultatas – superinis. Toliau – vos vos koreguota receptūra skirta 1 dideliam arba 2 nedidukams (16 cm skersmens) keksams.
Aguoniniam keksui (24 cm skersmens) reikės:
- 250 g minkšto sviesto
- stiklinės miltų *
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 3/4 stiklinės cukraus
- 2 a.š. vanilinio cukraus
- 4 kiaušinių
- 3/4 stiklinės aguonų
- žiupsnelio druskos
- keli lašai migdolų esencijos
- miltelinio cukraus apibarstymui
* – naudojau 250 ml talpos stiklinę
Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC. Pasiruošiame apskritą keksinę kepimo skardą su ertme viduje – ištepame sviestu ir pabarstome maltais džiūvėsėliais.
Atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių. Dideliame dubenyje mikseriu iki purios masės išplakame minkštą sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įleidžiame po vieną kiaušinio trynį ir po kiekvieno išplakame.
Kitame dubenyje išsijojame miltus su kepimo milteliais, suberiame aguonas ir gerai išmaišome. Sausą aguoninę masę suberiame į sviestinę masę, išmaišome. Atskirame dubenyje standžiai išplakame kiaušinių baltymus, sukrečiame juos į tešlą ir atsargiai išmaišome vientisą masę.
Gautą tešlą sukrečiame į paruoštą kepimo formą, paskleidžiame vienodai ir šauname įkaitinton orkaitėn. Kepame 45-50 minučių, kol įsmeigtas ir ištrauktas medinis krapštukas nebelimpa tešla. Iškepusį keksą iš pradžių aušiname neišėmę iš formos, paskui išimame ir paliekame vėsti ant grotelių. Visiškai ataušusį aguoninį keksą apibarstome milteliniu cukrumi. Skanaus 🙂
Šaltinis: Śladami Słodkiej Babieczki