Marcipaninis keksas su kedrų riešutais, razinomis ir šokoladu

Marcipaninis keksas su kedrų riešutais, razinomis ir šokoladu

Recepto autorius: Dalios svetainė

Nuostabus keksas ir šventinio stalo puošmena: aromatingas, purus, su puikiomis kedrinėmis pinijomis, razinomis, sodriu šokoladiniu glajumi ir tikrai dideliu kiekiu marcipano. Tas ypatingas žiemos švenčių skonis…  Daugiau nieko netrūksta.

Šventiniam marcipaniniam keksui (20 cm skersmens) reikės:

  • 140 g minkšto sviesto
  • 150 g kedrinių pinijų *
  • 150-200 g marcipanų masės
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 150 g miltų
  • 180 g cukraus
  • 5 didelių kiaušinių
  • žiupsnio druskos
  • 100 g razinų
  • 150 g juodojo šokolado
  • 80 ml grietinėlės

* – naudojau tik 50 g ir mums jų tikrai pakako.
Razinas perliejame verdančiu vandeniu, nusunkiame, paberiame ant rankšluosčio ir nusausiname.
Kekso kepimo formą patepame sviestu, užberiame 1-2 v.š. kedrinių pinijų (kadangi šių riešutų naudojau žymiai mažiau, bėriau šaukštelius) – jos prikibs prie pateptų formos sienelių.
Kambario temperatūros kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Baltymus su druska išplakame iki standžių putų. Trynius su puse kiekio cukraus išplakame iki purumo, kol masė padvigubės.

Kambario temperatūros sviestą iki purumo ištriname su likusiu cukrumi. Įmaišome į jį išplaktus trynius ir su kepimo milteliais išsijotus miltus. Suberiame razinas, likusias kedrines pinijas ir peiliu susmulkintą marcipanų masę. Įmaišome išplaktus baltymus.
Tešlą supilame į formą ir kepame iki 160-170 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Iškeptą keksą atvėsiname ir tada išimame iš kepimo formos.
Šokoladą sulaužome gabaliukais, sudedame į dubenėlį, o šį pamerkiame į karšto vandens „vonelę“. Kai šokoladas ištirpsta, supilame grietinėlę, gerai išmaišome. Jei šokolado masė per tiršta, įpilame dar 1 ar 2 šaukštus grietinėlės. Šokolado glajų šaukštu po truputį supilame ant visiškai atvėsusio kekso. Skanaus 🙂

Šaltinis: žurnalas „Moteris“ 2013 m., Nr. 12

Marcipaninis keksas su kedrų riešutais, razinomis ir šokoladu
Marcipaninis keksas su kedrų riešutais, razinomis ir šokoladu