Pavlova su avietėmis ir griliažu

Pavlova su avietėmis ir griliažu

Recepto autorius: Saldu sūru

Saldus morenginis pagrindas, švelni grietinėlė, saldžiarūgštės, aromatingos avietės ir traškus griliažas – improvizacija klasikinio deserto tema gražioms dienoms atšvęsti.

9-12 morengams (7-10 cm) iškepti prireiks:

  • 150 ml kiaušinio baltymų (tam sunaudojau 4 M dydžio kiaušinius)
  • 220 g cukraus
  • 1 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 1 a.š. ryžių arba baltojo vyno acto
  • grietinėlei
  • 400 ml riebios (35-36 %) grietinėlės
  • 3 v.š. cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • poros saujų šviežių uogų
  • griliažui
  • 0,5 st. cukraus
  • saujos kapotų ir skrudintų mėgstamų riešutų

Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių (be konvekcijos). Paruoškite kepimo skardą ir popierių. Baltymus plakite kol suputos, o tada po šaukštą dėkite cukrų, kaskart gerai išplakdami (kol nesijaus cukraus kristalų). Cukraus kiekio mažinti negalima, nes tuomet padidėja tikimybė, kad morengai subliūkš. Kai visas cukrus bus sudėtas, plakite dar maždaug 3 minutes. Galiausiai į baltymus įplakite actą bei krakmolą. Paruošta kepti morengo masė turi būti standi ir blizgi.

Morengus kepimo skardoje formuokite šaukštu arba galite naudotis konditeriniu maišeliu. Kepkite 25 minutes iki 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, po to sumažinkite karštį iki 100 laipsnių ir dar kepkite apie 45 minutes. Iškepusių morengų paviršius turi būti traškus ir sausas, o vidus minkštas.

Kol morengai atvės, gaminame griliažą. Cukrų ištirpiname keptuvėje ar puode storu dugnu, kol karamelizuosis ir taps rusvos spalvos. Suberiame riešutus, išmaišome ir griliažą išverčiame ant kepimo popieriaus kuo plonesniu sluoksniu, kad atvėstų. Ataušusią karamelę su riešutais susmulkiname virtuvės kombainu, piestoje ar kočėlu.

Išplakame grietinėlę su cukrumi iki standumo. Konditeriniu maišeliu ar tiesiog šaukštu uždedame grietinėlės ant morenginio pagrindo, puošiame avietėmis ir griliažu. Galime mėgautis oriniu, saldžiu desertu!

P.S. morengus galite išsikepti prieš 1-2 dienas, tik iškeptus juos reikėtų laikyti sandariame inde, kad nesudrėktų.

Saldžių akimirkų!
Morengų receptas: Kwestia smaku
Pavlova su avietėmis ir griliažu
Pavlova su avietėmis ir griliažu