Pavlova su braškėmis

Pavlova su braškėmis

Recepto autorius: Skanėstai

Kažkada, kai man buvo maždaug 12 metų pirmą kartą pamačiau Pavlovos nuotrauką. Atrodė super gražiai, paskaičiau – pagamint nesunku. Kas gi čia tėra išplakt kiaušinių baltymus su mikseriu?? Ir aš plakiau. Be jokios nuovokos, be jokių kitų ingridientų, tik kiaušinių baltymai. Plakiau per trumpai. Kepiau per ilgai. Pridegė. Skonis – kaip padangos. Nuo to laiko bijojau dar kada nors pamėginti. Vis dėlto, šaldytuve laukiančios braškės tikrai nebenorėjo virst pieno ir cukraus sriuba, todėl atsiverčiau niekada nenuviliančią Beatos knygą ir pasiryžau pabandyti. Žinokit, lengva! Tikrai. Nereikia jokių ypatingų pastangų, tik kantrybės, pirmiausia plakant, o po to laukiant pernakt. Kiek skaičiau kitur, tai ne visos šeimininkės laukia, bet aš pasiklioviau Beata ir, eilinį kartą – nenusivyliau. Turbūt todėl šiandien pabudau neįprastai anksti, bėgau tikrinti, kas čia man gavosi… O gavosi nuostabus, traškus viršus, supratau, kad ir vidus bus toks, kokio reikia. 🙂
Aš dariau tik pamėginimui, todėl iš tokio kiekio išėjo maždaug 20cm skersmens desertas. Reikia:

  • 2 kiaušinio baltymų
  • 100 g cukraus
  • nepilnas šaukštelis krakmolo (naudojau kukurūzų)
  • nepilnas šaukštelis acto (naudojau paprastą, kadangi nei vyno, nei obuolių acto neturėjau)
  • 200 ml grietinėlės
  • braškių

Eiga: Orkaitę įkaitinam iki 150 C. Kol kaista, ruošiam baltymus. Beata rašo, kad labai svarbu švarus indas, kad nebūtų jokių riebalų, įtariu dėl to, kad baltymai gali tiesiog neišsiplakti. Iš pradžių baltymus plakam negreitai, tiesiog, kad suputotų. Tada po šaukštą beriam cukrų, greitinam mikserio apsukas. Kai viskas virsta standžiomis putomis, beriam krakmolą, pilam actą ir dar paplakam – kad išsimaišytų. Tuomet ant skardos tiesiam kepimo popierių ir šaukštu (arba kond. švirkštu) formuojam būsimą “biskvitą“. Kaip ir sakiau, maniškis gavosi ~20cm skersmens. Svarbu, kad nebūtų per storas (ne daugiau nei 3-4 cm). Šaunam į įkaitusią orkaitę. Kepiau 55 min, nedarinėjau orkaitės durų, palikau per naktį džiūti. Ryte viską radau puikioj kondicijoj: išorė traški, vidus vietomis minkštas ir tąsus. Jei norisi visai tokio zefyrinio (kai ant laužo kepam), tai reiktų kepti apie 40min, manau.
Štai ir viskas su tais baltymais. O puošyba elementari – suplakam grietinėlę ir beriam uogų.

 
Pavlova
Pavlova
Pavlova