Šokoladiniai pyragaičiai
Recepto autorius: Skanėstai
Kai norisi pasilepinti dažnai perku šokoladą. Galiu be jokios sąžinės graužaties sudoroti visą plytą. Šiandien man taip pat norėjosi pasilepinti. Bet nusprendžiau ne šokolado plytą graužti, o pasigaminti kažką puraus, minkšto ir drėgno… bet – būtinai šokoladinio. Atsivertusi Beatos knygą radau tai, ko man reikia – šokoladinius keksiukus.
Jiems reikia:
- 2 kiaušinių
- 150 g cukraus (mažinčiau iki 100 g)
- 100 ml kefyro
- 80 ml aliejaus (tik ne alyvuogių)
- 160 g miltų
- 1,5 šaukšelio kepimo miltelių
- 20 g kakavos
- žiupsnelis druskos
Kremui:
- 300 ml grietinėlės
- 200 g juodojo šokolado (naudojau “Kepiniams“)
Ruošiame kremą:
Nuo jo geriausia pradėti, kadangi pati keksiukų tešla paruošiama labai greitai, o vat kremui reikia laiko brandintis. Geriausia jei kremą pasiruošit ryte, o keksiukus kepsit jau į vakarą ar bent jau po pietų. Taigi: susmulkintą šokoladą dedame į vandens vonelę ir leidžiame šiek tiek patirpti. Grietinėlę šildome praktiškai iki užvirimo – kai šonuose jau pradeda matytis burbuliukai. Užvirti nereikia. Grietinėlę pilame į šokoladą ir viską maišome kaitindami ant labai silpnos ugnelės, kol masė gaunasi vientisa. Iš pradžių gali atrodyti, kad ji tokia nesigaus, bet kantrybės – tikrai gausis. Tada leidžiame kremui atvėsti iki kambario temperatūros ir uždengę dedame į šaldytyvą.
Tešla:
Į dubenį įmušame kiaušinius, beriame cukrų, pilame aliejų ir kefyrą ir maišome, kol pasidarys beveik vientisa masė. Atskirai sumaišome miltus, kepimo miltelius, kakavą ir žiupsnelį druskos. Šį mišinį beriame į kiaušinių masę ir maišome iki vientisos konsistencijos. Į paruoštas formeles dedame tiek tešlos, kad dar liktų apie 1-1,5 cmvietos, kadangi keksiukai linkę kopti į viršų ir pūstis. ? Kepame iki 190 C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min. Ar jau iškepę galima patikrinti dantų krapštuku – jei jį įbedus į keksiuką krapštukas neaplimpa, vadinasi – iškepė.
Leidžiame keksiukams atvėsi. Traukiame iš šaldytyvo kremą, paplakame mikseriu (kad gautųsi tiršta, lengvai tepama masė) ir dekoruojame konditeriniu švirkštu ar tiesiog aptepame keksiukus.
Skanaus!