Tinginys (be kondensuoto pieno)

Tinginys (be kondensuoto pieno)

Recepto autorius: Skanėstai

Tinginys yra senas, geras, netgi sakyčiau – vaikystės desertas. Pamenu, kai tokias tinginio “dešras“ pardavinėdavo visose mažesnėse parduotuvėlėse prie kasos, riekeles pirkdavome mokyklos bufete su arbata, ypatingesne proga gamindavome ir namie. Bet visą tą laiką aš net neįsivaizdavau, kad jį galima gaminti kitaip negu su kondensuotu pienu, tirpdytu šokoladu. O, pasirodo, jokia čia ne naujiena. Kiek atsimenu, jei tinginį gamindavome namie, norint jį transportuoti šis dažnai “pateždavo“. Nebuvo labai standus, tirpdavo pirštuose. O šis yra visai kitoks – gana kietas, sodraus skonio, ne pernelyg saldus (cukrų galima reguliuoti pagal save), drąsiai transportuojamas (išbandyta:)). Žodžiu, paprastas skanėstas, bet labai puikus, kas nebandėte be kondensuoto pieno – raginu pabandyti. Už įkvėpimą dėkoju Martai iš skaniosdienos.

Reikia:

  • 700 g sausainių “Gaidelis“
  • 180 g sviesto
  • apie 200 ml pieno
  • 100 g cukraus (tikrai galima ir mažiau)
  • 3 v.š. kokybiškos kakavos (naudojau Beatos)
  • 1 a.š. vanilės esencijos

Eiga:

  1. Sausainius susmulkinti iki mažų gabalėlių.
  2. Dideliame puode išlydyti sviestą, pilti pieną, cukrų, kakavą ir vanilės esenciją. Viską maišyti iki kol užvirs. Pavirti porą minučių, kol sutirštės.
  3. Sausainius krėsti į puodą ir viską gerai išmaišyti.
  4. Masę sudėti į indą, kuriame stings tinginys ir bent porą valandų palaikyti šaldytuve. Tiek laiko tikrai užtenka, kad skanėstas pilnai sustingtų. Tačiau jei neskubu, galima laikyti ir ilgiau, bus dar tvirtesnis.

Man labai patiko Martos idėja gražiai tinginį supjaustyti. Jos nuotraukos kur kas dailesnės, aš gaminti ir pjaustyti labai skubėjau, plius, buvo tamsus paros metas (nemėgstu (nes nemoku) fotografuoti kuomet nėra natūralios dienos šviesos). Bet kokiu atveju, dailiai supjausčius desertas tampa visai šventiškas, manasis puikiai tiko Valentino dienai. 🙂
Tinginys (be kondensuoto pieno)
Tinginys (be kondensuoto pieno)