Švediški pyragačiai –Semla

Švediški pyragačiai –Semla

Recepto autorius: Skanėstai

Nors šie pyragaičiai yra tradicinis švedų Užgavėnių patiekalas, aš kepiau jau gerokai po Užgavėnių. O kadangi man jos taip patiko tai imsiu ir susukčiausiu – prisikepsiu kalną bandučių per Velykas. Aš gi ne švedė, o ir Užgavėnės praėjo. Užtat darosi linksmiau, kai žinau, jog už kelių savaičių vėl valgysiu šį Dievų maistą. 🙂 Truputį paliaupsinsiu bandeles: jos minkštos, purios, saldžios, su imbiero aromatu, su turtingu įdaru… Tikros damos. Kai tik iškepusias paragavau supratau, kad tiktų jos ne tik saldžiam patiekimui. Jos puikiai gali atstoti pusryčių bandeles ar bandeles su lašinukais, kopūstais… Tiesiog į tešlą nereiktų dėti tiek cukraus.

Kadangi jas skubiai turėjau transportuoti, tai nupyškinau tik kartą. Bet pakankamai aišku, kaip jos atrodo. 🙂

Tešlai reikia:

  •  9 g sausų mielių
  • 220 ml pieno
  • 530 g miltų
  • 3 v.š. cukraus
  • 80 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 1 a.š. kardamono; muskato riešuto, imbiero
  • 0,5 a.š. druskos
  • 1 kiaušinio (bandelių viršuj patepti)

Įdarui:

  • 80 g minkšto sviesto
  • 100 g cukraus pudros
  • 100 g maltų migdolų
  • poros šaukštų pieno
  • 250 ml plakamosios grietinėlės
  • cukraus pudros (pabarstymui)

Eiga:
Pieną pakaitinti beveik iki virimo, įmesti sviestą, kad ištirptų. Pieną atvėsinti. Mieles sumaišyti su šaukšteliu atvėsusio pieno ir šaukšteliu cukraus. Miltus persijoti ir sumaišyti su druska bei prieskoniais. Kiaušinį lengvai išplakti su šaukštu cukrus. Į miltus supilti pieną, mieles, kiaušinio plakinį, viską išmaišyti o po to išminkyti tešlą rankomis. Ji bus lipnoka, bet čia nieko baisaus. Palikti tešlą 10 min pastovėti, tuomet dar paminkyti, kad galutinai sukibtų ir palikti šiltai (uždengtame dubenyje) kilti apie 45min.

Pakilusią tešlą padalinti į ~ 15-16 gumulėlių, juos kiekvieną paminkyti, pamaigyti ir formuoti apvalius gabalėlius. Kuo lygiau – tuo gražiau. Orkaitę įkaitinti iki 200 C. Bandeles išdėlioti ant skardos su kepimo popieriumi ir leisti joms apie 30min pasipūsti. Tuomet ištepti paviršių kiaušinių plakiniu ir kepti apie 15-25 min, kol paruduos (aš kepiau kokias 20min).

Kai bandelės iškepa leisti joms visiškai atvėsti. Per tą laiką galima pasigaminti įdarą: kambario temp. sviestą gerai išsukti su cukrumi kol masė taps kreminė (galima plakti mikseriu). Plakant pamažu berti maltus migdolus, masė sutirštės. Aš nebūčiau aš, jei į kremą nešliūkštelėčiau brendžio. Taip ir padariau, pyliau ~ 1 v.š. brendžio (tai buvo įvertinta!).

Atvėsusių bandelių viršų gražiai nupjauti, šiek tiek išskobti bandelių vidų (ne per daugiausiai), kuris atrodo pasakiškai minkštas… Apie pusę išimto minkštino užpilti pora šaukštų pieno ir pamažu pamažu sumaišyti su sviesto kremu. Gaunasi minkšta, tepama konsistencija, pieno nereikia padauginti, kad nebūtų per skysta. Išplaktą grietinėlę sudėti į konditerinį švirkštą (arba maišelį su prakirpta skylute). Į bandeles krėsti įdaro (man – kuo daugiau, tuo skaniau, išspausti ant viršaus grietinėlę ir uždengti nupjauta kepurėle, viską pabarstyti cukraus pudra. VISKAS.
Atrodo, kad daug prirašiau, bet aš tiesiog stengiausi kuo smulkiau, kad būtų aišku. Iš tiesų čia tikrai nėra sunku ir tikiu, kad pavyktų bet kam, kas nors kiek mėgsta pasisukioti tarp puodų.. 🙂

Receptas iš naujausios Beatos knygos.

Skanaus!