10 populiariausių ir geriausiai įvertintų receptų knygų 2019 m.

10 populiariausių ir geriausiai įvertintų receptų knygų 2019 m.

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Nors internete gausu pačių įvairiausių patiekalų receptų, kulinarinės knygos, panašu, neišeis iš mados: smagu vartyti gausiai iliustruotus, apetitą sužadinančius bei, svarbiausia, vertingus leidinius, kurie nedulka lentynoje.

Užsukus į knygyną ar elektroninę parduotuvę, akys ima raibti nuo knygų gausos, o ir apie maistą rašo ne tik gerai žinomi virtuvės guru, pavyzdžiui, Jamie Oliveris ar Beata Nicholson, bet ir rečiau prie puodų stovintys Agnė Jagelavičiūtė ar Vytaras Radzevičius. Tad kurios knygos – ne tik gausiai perkamos, bet ir iš tiesų vertos dėmesio?

  1. Ničajienės „Gero maisto dienoraštis. Vasara. Geros savijautos receptai kiekvienai dienai“. Populiarioji tinklaraštininkė R. Ničajienė išleido 4 knygų seriją kiekvienam metų laikui. Vasaros knygoje pateikiama daugybė lengvų, natūralių, greitai paruošiamų patiekalų receptų.
  2. Pišniukaitės „Ant medinės lentelės: subalansuota mityba, įvairovė virtuvėje, sveiki ir stilingi receptai“. Dar viena populiari tinklaraštininkė išleido savo pirmąją receptų knygą, kurioje su skaitytojais dalijasi įgytomis žiniomis, pataria, kaip maitintis subalansuotai, sveikiau ir skaniau.
  3. Nicholson „Lengva kasdienybė: viskas suskaičiuota. Dviejų savaičių mitybos planas“. Populiarioji TV laidų vedėja, rašytoja, nuomonės formuotoja, 4 vaikų mama septintoje savo knygoje dalijasi 2 sav. mitybos planu, o visų geriausia žinia – kad dienos kalorijų norma, valgant 3 kartus, net ir desertus, užkandžiaujant, neviršija 1400 kcal.
  4. Didžiulienės-Žmonos „Lietuvos gaspadinė, arba pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“. Ši pirmoji lietuvių k. parengta kulinarinė knyga – gardus kąsnelis istorijos ir kulinarijos mylėtojams. Knyga parašyta XIX a. pab. Joje slypi mūsų krašto kulinarijos ištakos, gausu patarimų ir receptų. Beje, knyga papildyta istorikų komentarais.
  5. Wickso „Liekni per 15 minučių kasdien“. Kūno rengybos trenerio parašyta knyga moko, kaip, sportuojant mažiau ir tinkamai maitinantis, galima atsikratyti riebaliukų. Knygoje yra per 100 receptų ir rekomendacijų, kaip atlikti intervalines treniruotes.
  6. Oliverio „Supermaistas šeimai“. Žymiojo J. Oliverio knyga – dar vienas gidas sveikesnės mitybos link. Taip pat čia rasite ir virtuvės gudrybių skyrelį, idėjų, naudingų patarimų, kad gaminimas nevargintų.
  7. Strasevičiaus „Vieno kąsnio užkandžiai“. Jaunas, bet jau spėjęs išpopuliarėti, perspektyvus kulinaras pateikia 101-ą vieno kąsnio užkandžių receptą. Tai puikus gidas tiems, kurie nori nustebinti draugus, dažnai rengia iškylas, vakarėlius, nusprendė savarankiškai ruošti vaišes asmeninėms šventėms. Čia rasite įdomų receptą iš šios knygos.
  8. Ryklio „Tebūnie kava“. Kaip jau galima spręsti iš pavadinimo, knyga skirta kavos gerbėjams, ieškantiems įkvėpimo, naujų skonių ir receptų, besidomintiems kavos istorija ir apskritai dievinantiems kavos kultūrą.
  9. „Daržovių valgiai: traškūs, švieži ir vitaminingi“ (vert. I. Klimkaitė, L. Brogaitė-Kažemėkienė). Knyga skirta tiems, kurie nori valgyti daugiau daržovių, bet dažnai pristinga idėjų, ką iš jų pagaminti. Knygoje rasite sriubų, salotų, įdarytų, apkeptų, troškintų daržovių valgių receptų.
  10. Ramanauskienės „Tortų knyga“. Tinklaraščio „Sugar to Dust“ autorė knygoje pateikia 35 klasikinių patobulintų tortų ir pyragų receptus. Itin žavi originalios, neįprastos receptų nuotraukos – knygos autorė yra maisto stilistė ir fotografė.

Taigi, kiekvienas – nuo tradicinių iki daržovių patiekalų, nuo kavos iki tortų mėgėjų – užsukęs į knygyną (tiek įprastą, tiek ir virtualųjį), ras ką įsigyti. Šiuolaikinės kulinarinės knygos – tai ne vien receptai, bet ir galybė patarimų, kaip maitintis sveikiau, tobulinti kūno linijas ir virtuvėje praleisti kur kas mažiau laiko.