Košės ir tyrės

Moliūgų pudingas

600 g moliūgų, 600 g obuolių, stiklinė pieno, 50 g cukraus, 2 kiaušiniai, 60 g manų, 2 šaukštai sviesto, cinamono, druskos, grietinės. Moliūgą smulkiai supjaustyti ir apvirti piene.Suberti nuluptus ir susmulkintus obuolius, įberti cukraus, cinamono, druskos ir ištroškinti.Kai obuoliai suminkštėja, maišant suberti manų kruopas ir dar 5-6 min pavirti.Košę ataušinti, išmaišyti su kaišinių tryniais ir […]

Margi kukuliai

5-6 bulvės, 3 kiaušiniai, 0,5 stiklinės aguonų, 3 šaukštai miltų, 50g sviesto, 50g grietinės, druskos. Išvirtas su lupenomis bulves nulupti ir sumalti mėsmase. Į ataušintą bulvių košę sudėti trynius, išplaktus baltymus, suberti miltus, sausas aguonas, druskos ir viską suminkyti. Iš masės daryti nedidelius kukulius, dėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti apie 15 min. Prie […]

Airiška kava (Sanono) III

1 porcija) 1 taurelė airiško viskio,2 šaukšteliai rudojo cukraus,1 puodelis karštos kavos,3 valg. šaukštai saldžios grietinėlės. Šis airiškos kavos variantas ruo-šiamas ne tipiškose stiklinėse, o ugniai atspariame puode.Vienai porcijai reikalingi 2cl airiško viskio ir 2 arbatiniai šaukšteliai rupaus rudojo cukraus įdedami į puodą. Viskis pašildomas, uždegamas ir užgesinamas karšta, dvigubo stiprumo kava. Tik tada gėrimas […]

Krienai su obuoliais

1 stiklinė tarkuotų krienų, 1 stiklinė obuolių košės, 2-4 šaukštai aliejaus, druskos,cukraus, 5 šaukštai virinto vandens, 0,5 šaukštelio citrinos rūgšties. Krienus sudėti į iš rūgščių obuolių išvirtą košę. Košei obuolius nulupti (išimti sėklalizdžius),stambiai sutarkuoti, sudėti į puodą, užpilti vandeniu (nedaug). Maišyti mediniu šaukštu, kol obuoliai suminkštės, paskui suberti citrinos rūgštį. Į krienus obuolių košę dėti […]

GRIKIŲ KOŠĖS APKEPAS

150g grikių kruopų 0,5 l daržovių sultinio 300g morkų 200ml grietinės 50g sviesto 150g fermentinio sūrio 1 svogūnas 2 kiaušiniai 1 šaukštas džiūvėsėlių druskos,pipirų Grikius perlieti šaltu vandeniu. Vis pamaišant 15 min. virti sultinyje. Nukelti puodą nuo ugnies ir ataušinti. Morkas nuplauti ir nulupti, supjaustyti griežinėliais. Svogūnus smulkiai sukapoti. Keptuvėje ištirpdyti pusę sviesto, įpilti 3 […]

Suvalkietiški muštiniai

600 g kiaulienos druskos prieskonių 1 kiaušinis džiūvėsėlių 0,5 citrinos riebalų Įdarui: 100 g kepenų 2 svogūnai 20 g sviesto pipirų kmynų Kepenis trumpai apvirinti, sumalti, į masę sudėti pakepintus svogūnus, su druska grūstus kmynus, pipirus, viską gerai išmaišyti. Išmuštus mėsos gabalus su kepenų įdaru stipriai susukti, pavilgyti kiaušinyje, pavolioti džiūvėsėliuose ir iškepti riebaluose. Patiekti […]

Aukštaitiški virtiniai

Tešlai: 1 kiaušinis, 1 (nepilna) stiklinė vandens, 2 stiklinės miltų, truputis druskos, miltų kočiojimui. Įdarui: 3 stiklinės bulvių košės, 3 šaukštai aguonų, druskos. Iš tešlai skirtų produktų paruošiame tešlą ir iškočiojame iš jos lakštą. Įdarui bulvių košę sumaišome su aguonomis ir druska. Ties tešlos lakšto kraštu dedame po šaukštelį įdaro, užlenkiame tešlos kraštą ir formuojame […]

Grikių košės apkepas

150g grikių kruopų, 0,5l daržovių sultinio, 300g morkų, 200ml grietinės, 50g sviesto, 150g fermentinio sūrio, svogūnas, 2 kiaušiniai, džiūvėsių, druskos, pipirų. Grikius perlieti šaltu vandeniu. Vis pamaišant, virti sultinyje 15 min. Nukelti puodą nuo ugnies ir ataušinti. Morkas nuplauti, supjaustyti griežinėliais. Svogūnus smulkiai sukapoti. Keptuvėje ištirpdyti pusę sviesto, įpilti 3 šaukštus vandens ir ištroškinti morkas […]

ŠIUPINYS

0,5 kg nereiebios kiaulienos po pusę stiklinės miežinių kruopų, žirnių ir pupelių 5 bulvės 2-3 svogūnai prieskonių (pipirų, lauro lapų, kalendrų) šaukštas aliejaus svogūnams pakepinti druskos Į puodą sudedamos kruopos, žirniai, pupelės, aliejuje pakepinti svogūnai, užpilama 2-3 l vandens ir užvirinama. Tuomet sudedama mėsa, prieskoniai, druska ir verdama, kol mėsa suminkštės. Paskui išimama, sudedamos sutarkuotos […]

Bulvių ir porų sriuba

500 g bulvių, druskos, 250 g porų, šaukštelis margarino, kario prieskonių, 400 g vištienos sultinio, maltų juodųjų pipirų, muskato riešuto, 400 g varškės, petražolių, 4 riekės baltos duonos. Bulves nuskusti, supjaustyti stambiais gabalais, išvirti pasūdytame vandenyje. Porus supjaustyti žiedeliais, truputį patroškinti su margarinu, pabarstyti trupučiu kario prieskonių. Po kelių minučių įpilti sultinį, užvirinti ir lėtai […]