Kalafiorų ir kuskuso salotos
Recepto autorius: Skanėstai
Grįžta ilgesnės dienos, grįžta ir mano noras prieš valgant nufotografuoti lėkštę. ? Jaukius, žieminius kugelius, varškės apkepus ir kitą comfort food jau norisi keisti kažkuo mandresniu, gaivesniu, lengvesniu. Nors orai dar žvarbūs man širdy jau visai pavasaris. Ta proga ir spalvų norisi šviesesnių, kažko tokio geltono, panašaus į saulę.. ?
Šias salotas adaptavau pagal Beatos knygoje “Daugiau daržovių“ aptiktą patiekalą – “Indiškos virtuvės natos: keptų žiedinių kopūstų, špinatų ir mangų salotos su basmati ryžiais ir aromatingu užpilu“ (p. 97). Ryžiai jau kuris laikas mūsų virtuvėje reti svečiai, nes mano vyras jų mat persivalgė. Tačiau nieko baisaus, nes pastaruosius pakeitus perliniu kuskusu abu likome labai patenkinti. Rekomenduoju!
2-4 porcijos (priklauso nuo alkio):
- 200 g perlinio kuskuso
- poros saujų špinatų
- 1 kalafioro
- 1 prinokusio mango
- 2 a.š. kario miltelių (neturėjau, tad naudojau ciberžolę. Skonis, žinoma, kitas, bet iš bėdos tikrai tinka)
- 1 v.š. saulėgrąžų aliejaus
- druskos
- pipirų
Padažui:
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelio garstyčių grūdelių (juodųjų neturėjau, naudojau šviesius)
- 2-3 cm imbiero šaknies
- 1 v.š. medaus
- 3 v.š. citrinų sulčių
Eiga:
- Kuskusą išvirti kaip nurodyta ant pakuotės.
- Kalafiorą susmulkinti žiedeliais, apibarstyti kariu, druska, pipirais ir pilti aliejų. Viską gerai išmaišyti (geriausia – rankomis), paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kepiau funkcija viršus-apačia) apie 20 minučių,
- Kol verda kuskusas ir kepa kalafiorai pasiruošti nuplauti ir nusausinti špinatus, mangą nulupti ir supjaustyti nedideliais šiaudeliais.
- Padažui: keptuvėje įkaitinti aliejų, berti garstyčių grūdelius ir leisti jiems šiek tiek pašilti. Tuomet sudėti nuluptą ir tarkuotą imbierą, išmaišyti. Dėti medų, pilti citrinų sultis ir gerai viską išmaišyti. Perpilti į dubenėlį.
- Špinatus permaišyti su jau išvirusiu kuskusu, sudėti mangą, žiedinius kopūstus ir aplieti padažu. Skanu ir dar šiltos ir jau atvėsusios salotos. Puikus pasirinkimas pietų dėžutei.