Obuolių ar kriaušių salotos


6 saldžiarūgščiai obuoliai arba 1 l kriaušių,
3 stiklinės vandens,
1 stiklinė cukraus,
citrinos rūgšties,
5 gvazdikėliai,
5 kvepiantieji pipirai,
1/4 lazdelės cinamono,
truputis druskos.

Obuolius nulupti, perpjauti į 4 dalis, išimti sėklyną ir 1-3 min lėtai pavirinti pasaldytame bei parūgštintame vandenyje.Tada obuolius išgriebti, sudėti į stiklainį.Likusias nuoviras su cinamonais, gvazdikėliais, pipirais ir mažu kiekiu druskos pavirinti, jei reikia, atskiesti vandeniu ar parūgštinti ir atvėsinus užpilti obuolius.Obuolių salotas vartoti po paros.Duodant į stalą, jas sudėti kartu su skysčiu, kuriame mirko, į stiklinį indą.
Kriaušių salotos gaminamos panašiai kaip obuolių.Vidutinio dydžio nuluptų kriaušių (pjaustyti nereikia) kotelius sutrumpinti ir apskusti.Dideles kriaušes perpjauti pusiau (sėklyno neimti), kotelį palikti vienoje kriaušės pusėje.Vandenį kriaušėms virti reikia daugiau parūgštinti.Neturint citrinos rūgšties, vietoj jos galima vartoti actą ar spanguolių sultis.Salotas, sutaisytas su actu, galima išlaikyti per žiemą, tik indą reikia sandariai uždaryti.
Obuolių ir kriaušių salotos tinka duoti prie šiltų ir šaltų paukštienos, veršienos bei triušienos patiekalų.