Trapūs sviestiniai sausainiai

Trapūs sviestiniai sausainiai

Recepto autorius: Skanėstai

Paprasti, neįmantrūs, tradiciniai, bet visada namus iškvepinantys jaukumu… ?

~ 40 nedidelių sausainėlių reikės:

  • 120 g sviesto
  • 100 g cukraus pudros
  • 2 kiaušinio trynių
  • 50 g grietinės (naudojau 12%, bet tikiu, kad galima ir su riebesne)
  • žiupsnelis druskos
  • 350 g miltų
  • 1 kiaušinio trynio (sausainių aptepimui(
  • 1 v.š. cukraus + 1 a.š. cinamono (pabarstymui)

Su tais miltais tai buvo man netikėtumas. Apsižioplinau ir, pasirodo, turėjau tik 200 g, tai likusius 150g “sudėjau“ iš manų kruopų, kviečių sėlenų ir pilno grūdo kvietinių miltų. Jau buvau šiek tiek išsigandusi, kad gausis nesąmonė, bet man toks miksas labai labai patiko. ? Kitą kartą turbūt darysiu 300 g miltų + 50g kviečių sėlenų ir šiek tiek manų kruopų. ?

Dėl miltų kiekio – jei atrodo, kad tešla nepakankamai sukibusi, tuomet galima ~50 g daugiau jų berti.

Eiga: Sviestą supjausčiau gabaliukais ir truputėlį pašildžiau, kad lengviau maišytųsi. Sudėjau į jį cukraus pudrą, po vieną, vis maišant, dėjau trynius.

Tuomet grietinę sumaišytą su druska. Bėriau miltus (ir visus kitus neplanuotus ingridientus) ir užminkiau tešlą. Ji gavosi truputuką lipni, bet sukibusi. Suvyniojau ją į maistinę plėvelę ir valandai patalpinau į šaldytuvą. Po to tiesiog gnybiau po gabalėlį, suplojau iki maždaug 0,5 cm ir guldžiau į kepimo popieriumi išklotą skardą. Paviršių patepiau kiaušinio tryniu, barsčiau cukraus ir cinamono mišiniu. Kepiau iki 200 C įkaitintoje orkaitėje, 12-15min, kol švelniai parusdavo.

Trapūs sviestiniai sausainiai