Kepta žąsis arba antis su obuoliais
1 žąsis arba antis,
1 – 1.5 kg obuolių,
druskos,
petražolių lapelių papuošimui.
Žąsį gerai nuvalyti, išskrosti ir išplauti.Kaklą nukirsti, sparnus nupjauti iki pirmo sulenkimo, kojas – iki kelių.Įtrynus iš visų pusių druska, sparnelius ir šlauneles surišti arba kitokiu būdu paruošti, kaip nurodyta anksčiau(žr. Kepta įdaryta višta), kad iškepta žąsis gražiai atrodytų.Dėti į kepamąją skardą nugara apačion ir kepti karštoje orkaitėje 2 – 3 val. Kai kepimo metu paviršius iš visų pusių gražiai apkeps, įpilti pusę stiklinės karšto vandens ir kas 10 – 15 min laistyti atsiradusiomis sultimis.Kai šakutė lengvai lenda į raumenis – kepsnys iškepęs.
Obuolius kepimui parinkti vidutinio dydžio, saldžiarūgščius, švaria luobels; taureles išimti, kotelius palikti, nuskutus jų žievelę.Juos galima kepti toje pat skardoje prie žąsies arba atskirai, palaistant kepsnio sultimis.Saugoti, kad nesutrūktų, ir kai tik suminkštės, – išimti.
Žąsį galima kepti įdarytą onbuoliais.Anksčiau nurodytu būdu paruoštus obuolius reikia sudėti į žąsies vidų ir, papilvę užsiuvus, iškepti.
Iškeptą ir atvėsintą žąsį reikia gražiai supjaustyti, arba dar geriau specialiomis žirklėmis sukarpyti į gabalus.Pirmiausia į pusdubenio vidurį sudėti viena ar dviem eilėmis obuolius.Ant jų eilute sukrauti žąsies nugarinės dalies gabalus oda į viršų, kad sudarytų reikiamą pakilimą.Tada ta pačia tvarka, kaip buvo paukštyje, simetriškai sudėti krūtinės ir papilvės gabalus taip, kad kuo mažiau matytųsi parpjovimai.Iš abiejų šonų pridėti sparnelius ir šlauneles.Aplink sutvarkytą žąsį apdėti iškeptus obuolius.Viršų galima papuošti perpjautomis obuolių puselėmis ir petražolių lapeliais.
Tokiu pat būdu reikia paruošti ir kepti antį.