Bananų duona

Bananų duona

Recepto autorius: Dalios svetainė

Drėgnas, itin gausus bananų pyragas/keksas/duonelė. Bananų duonelė papuošta ir paskaninta riešutais su cinamonu. Šie priedai nėra būtini, bet labai tinka, tarsi kokia „karūna“. Nors paprastutis, užtat stipriai gardus bananų pyragas. Labai skanios paskrudintos riekutės su sviestu 🙂  Rekomenduoju.

Bananų duonai (25 x 11 cm) reikės:

  • 110 g sviesto (kambario temperatūros) + formai ištepti
  • 100 g cukraus *
  • 2 didelių kiaušinių **
  • 4-5 prinokusių bananų
  • 250 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/4 a.š. druskos

Pabarstukams:

  • 3 v.š. lazdyno riešutų (smulkintų)
  • 1 v.š. cukraus ***
  • 1/4 a.š. cinamono

* – kas nemėgsta saldžiai, tikrai užtenka 80 g cukraus;
** – kiaušiniai turi būti kambario temperatūros, ne šalti;
*** – naudojau rudąjį cukrų.

Orkaitę įkaitiname iki 175 ºC. Kepimo skardą ištepame sviestu. Aš dar pabarsčiau maltais džiūvėsėliais, bet nebūtina.
Didesniame dubenyje mikseriu išplakame minkštą sviestą su cukrumi. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno paplakame. Sudedame visus bananus, jie turi būti itin prinokę. Aš vieną bananą sudėjau tiesiog supjaustytą, kitus – sutrintus. Viską išplakame.
Kitame dubenyje išmaišome sausus produktus ir suberiame juos į bananinį mišinį. Viską išmaišome, tačiau svarbu yra nepermaišyti. Gautą masę sukrečiame į paruoštą kepimo skardą ir šauname įkaitinton orkaitėn. Kepame maždaug valandą ar šiek tiek daugiau, kol įsmeigtas medinis krapštukas nesivels tešla.
Jei norime pyrago su riešutine „karūna“, reikia pasiruošti pabarstukus. Lazdynų riešutus peiliu susmulkiname. Indelyje sumaišome riešutus, cukrų ir cinamoną. Šį mišinį suberiame ant pyrago viršaus. Aš užbėriau ne iškart prieš šaunant į orkaitę, o po 20 min. kepimo.
Iškepusią bananų duonelę bent 10 min. palaikome neišėmę iš formos. Po to ataušiname ant grotelių. Skanaus 🙂
Adaptuota pagal: Allrecipes
Bananų duona