Jogurtinis tortas su mėlynėmis. Nekeptas
Recepto autorius: Dalios svetainė
Nekeptas jogurtinis tortas su mėlynėmis. Galima naudot ir kitokias uogas – rezultatas bus toks pat gaivus ir labai skanus. Netgi tie, kas nėra smaližiai, neraginami pakartos antrą porciją, nes saldumo tikrai ne per daug. Retokai gaminu nekeptus tortus, o vasara tokiems gardumynams ypač tinkamas metas. Rekomenduoju nedelsti ir išmėginti šį vėsinantį ir šviežių uogų kupiną tortą, kol vasaros šiluma dar nesibaigė. Kad vėliau netektų gailėtis 😉
Jogurtiniam tortui su mėlynėmis (21 cm skersmens) reikės:
Torto pagrindui:
- 150 g sausainių
- 60 g sviesto
Jogurtinio kremo sluoksniui:
- 15 g želatinos
- 400 g natūralaus jogurto
- 50 g miltelinio cukraus
- nutarkuotos vienos citrinos žievelės
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- 200 g mėlynių (ar kitokių uogų)
- pakelis vanilinio cukraus (nebūtina)
Uogų užpilui:
- 2 v.š. cukraus
- 1 v.š. citrinų sulčių
- 200 g šviežių uogų
- pakelis vanilinio cukraus
Torto pagrindui sutrupiname sausainius. Sviestą ištirpiname, supilame ant susmulkintų sausainių ir gerai išmaišome. Gautą masę sukrečiame į apskritą torto formą atsegamais kraštais. Trupinius vienodai paskirstome ir gerai prispaudžiame prie tortinės dugno. Dedame į šaldytuvą. Nuplauname šviežias mėlynes (arba kitas uogas) ir suberiame ant popierinio rankšluosčio, kol vanduo nudžius.
Imame ruošti kremo sluoksnį. Želatiną išmaišome su 4 v.š. šalto vandens ir paliekame, kad išbrinktų (5-10 min.). Į didelį dubenį supilame jogurtą ir išplakame su milteliniu ir vaniliniu cukrumi bei tarkuota citrinos žievele. Išbrinkusią želatiną pakaitiname virš garų vonelės, kol suskystės. Šiek tiek atvėsiname, kad nebūtų karšta ir, pilant maža srovele į jogurtą, gerai išmaišome. Atskirai išplakame grietinėlę, paskui ją sukrečiame į jogurto dubenį ir viską atsargiai išmaišome.
Ant atvėsusio pagrindo lygiu sluoksniu suberiame mėlynes (ar kitokias uogas) ir užpilame paruoštą jogurtinį kremą. Atsargiai krestelime, kad stingstant neliktų jokių tarpelių ir dedame formą į šaldytuvą mažiausiai 4-5 valandoms arba nakčiai. Torto viršų pridengiame maistine plėvele.
Ruošiame uogų užpilą. Pasirinktas šviežias uogas nuplauname, nusausiname ir sutriname. Supilame cukrų, citrinos sultis, gerai išmaišome ir pertriname per sietelį.
Sustingusį tortą išimame iš šaldytuvo. Plonu peiliu perbraukiame aplink torto formos kraštus ir atsargiai atsegame formos šonus. Torto viršų apliejame uogų užpilu. Šią dalį praleidau, bet kitą kartą būtinai norėsiu išmėginti su užpilu. Papuošiame uogomis ir patiekiame. Skanaus 🙂
Šaltinis: žurnalas «Приготовь» 2015 m., Nr. 7