Karamelinis obuolių pyragas

Karamelinis obuolių pyragas

Recepto autorius: Dalios svetainė

Šis pyragas tikrai kitoks nei įprasti obuolių pyragai. Anksčiau obuolių pyrago su karamele ragaut neteko, todėl buvo labai smalsu išmėginti. Ir nenusivyliau – labai skanus. Ypač įdomus trupininis pyrago viršus. Skirtas saldžių pyragų mylėtojams.

Kepiau 26 cm skersmens apvalioje kepimo formoje.
Pyrago biskvitui reikia:

  • 200 g minkšto sviesto
  • 150 g cukraus (100 g paprasto ir 50 g rudojo)
  • 3 kiaušiniai
  • 250 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • žiupsnelis druskos

Obuolių sluoksniui:

  • 800 g obuolių (saldžiarūgščių)
  • 375 g indelis „Rududu“ karamelės

Trupiniams:

  • 75 g miltų
  • 75 g rudojo cukraus
  • 75 g šalto sviesto
  • 50 g avižinių dribsnių
  • 1 a.š. cinamono

Biskvitui minkštą sviestą išsukam su cukrumi ir druska. Tada mikseriu išplakame iki purumo apie 3-5 min., kol apimtis padidės porą kartų. Po vieną įmušame kiaušinius ir kaskart plakame po 1 min. Kepimo miltelius sumaišome su miltais ir persijojame. Šaukštu atsargiai, bet gerai viską išmaišome.

Obuolius nulupame, išvalome ir supjaustome plonomis skiltelėmis. Pašildome „Rududu“ (šildžiau vandens vonelėje ant ugnies), kad šiek tiek suminkštėtų ir sumaišome su obuoliais. Tą padaryti pavyks neiškart, todėl reikia nusiteikti ramiai ir ilgiau padirbėti.

Trupiniams suberiame sausus produktus, sudedame gabaliukais supjaustytą arba sutarkuotą sviestą ir sutriname (galima pirštais arba dviem platesniais peiliais, kad sviestas taip greit nesušiltų), kol pasidarys trupinukai.

Pyrago formą išklojame kepimo popieriumi ir supilame visą tešlą. Kuo lygiau paskleidžiame. Tada sudedame obuolių-„Rududu“ masę ir kuo lygiau paskirstome. Galiausiai ant viršaus užbarstome trupinių mišinį ir kruopščiai uždengiame visą pyrago paviršių.

Orkaitę įkaitiname iki 180 °C ir kepame pyragą 50-60 min. Praėjus maždaug 50 min., patikriname, ar pyragas iškepęs (mėginam tikrinti iš šono patį biskvitą, neužkliudant įdaro sluoksnio).

Iškepusį pyragą atvėsiname iš pradžių formoje, o paskui ant grotelių. Paskutinis potėpis – užbarstome cukraus pudros. Skanaus 🙂
Pyrago receptą radau AJ receptuose