Medaus tortas

Medaus tortas

Recepto autorius: Saldu sūru

Medaus tortą vaikystėje visada kepdavo mama. Pirmasis mano tortas, kurį iškepiau keturiolikos metų, irgi buvo medaus.   Purus, drėgnas, su daug grietininio kremo, ne per daug saldus, tirpstantis burnoje – toks man šis tortas yra pats skaniausias.

18 cm skersmens tortukui iškepti reikės:

  • 1oo g cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 50 g sviesto
  • 50 g medaus (apie 2 v.š.)
  • 1 nubraukto a.š. sodos
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 250-260 g miltų

kremui:

  • 250 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 3oo g grietinės (30 proc. riebumo)
  • pusės stiklinės cukraus
  • 1 a. š. vanilinio cukraus

Kiaušinį išplakame su cukrumi iki baltumo. Medų ir sviestą ištirpiname nemažame puode ant vidutinio stiprumo ugnies. Dedame sodą – masė suputos. Maišydami palaikome ant ugnies minutę kitą, kol masės spalva bus karamelės spalvos. Puodą nuimame nuo ugnies, įmaišome išplaktus kiaušinius. Galiausiai įmaišome vanilinį cukrų ir miltus. Tešla bus gana lipni. Paliekame tešlą šiltoje vietoje apie valandą.

Pravėsusią tešlą daliname į 6 gabalėlius. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Pasiruošiame du kepimo popieriaus lapus. Ant kepimo popieriaus iškočiojame apie 20 cm skersmens apskritimą ir kepame 4-5 min., kol gražiai paruduos. Kol vienas lakštas kepa, iškočiojame kitą. Iš orkaitės išimtą lakštą apipjauname pagal trafaretą (aš naudoju lėkštę), nuimame nuo popieriaus ir padedame ant grotelių ataušti. Taip iškepame visus lakštus. Iškepę lakštai turi būti gana trapūs ir kieti.

Kremui skirtus produktus sudedame į dubenį ir plakame iki standumo. Torto lakštus pertepame paruoštu kremu, tortą papuošiame ir leidžiame pastovėti šaldytuve mažiausiai 8 valandas.

Saldžių akimirkų!!!

Medaus tortas
Medaus tortas