Morenginis tortas „Pavlova“

Morenginis tortas „Pavlova“

Recepto autorius: Dalios svetainė

Atsisveikinant su vasara – purus, lengvas, saldus ir gaivus tortas. Paragavęs gabalėlį supranti, kad vienos porcijos neužteks – jis tirpte tirpsta burnoje. Internete gausu Pavlovos receptų, skiriasi kai kurie niuansai. Trumpa vaizdo pamokėlė kaip gaminti šį tortą yra čia.

Šio torto įdarui geriausia naudoti šviežias, rūgštesnes uogas ar vaisius, o ne vasaros metu galima puošti šaldytomis gėrybėmis. Šįkart gaminau pritaikius pagal galimybes ir savo skonį.

18 cm skersmens Pavlovai reikės:

  • 3 kiaušinių baltymų
  • žiupsnelio druskos
  • 170 g smulkaus cukraus
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • 1 a.š. krakmolo
  • 1 a.š. baltojo vyno acto
  • 250 ml plakamosios grietinėlės
  • 400-500 g šviežių uogų papuošimui

Iš pradžių pasiruošiame kepimo skardą. Ant „blogosios“ kepimo popieriaus lapo pusės apibrėžiame 18 cm skersmens apskritimą. Didelėje plokščioje skardoje klojame kepimo popieriaus lapą „gerąja“ puse ir šiek tiek patepame jį aliejumi. Orkaitę įkaitiname iki 160 ºC.

Dideliame dubenyje (plakimo indas turi būti švarus ir sausas) kiaušinių baltymus (atskirtus baltymus geriau kokį pusvalandį palaikyti kambario temperatūroje) išplakame su žiupsneliu druskos, kol masė pabals. Tada po šaukštą palaipsniui beriame smulkų cukrų (jei neturime smulkaus cukraus, galima jį pasidaryti – plaktuvu arba kavamale truputį pamalti paprastą cukrų, tik nesumalti iki pudros), vanilinį cukrų arba vanilės ekstraktą, krakmolą, supilame baltojo vyno actą ir plakame toliau. Plakti reikia tol, kol morengų masė virs standžiomis, žvilgančiomis putomis, o paėmus jų ir patrynus tarp pirštų, nesijaus cukraus grūdelių.
Paruoštą morengų masę sukrečiame ant kepimo popieriaus ir suteikiame nubrėžto apskritimo formą. Paviršių padailiname ir padarome šiokią tokią duobutę (kepdamas morengas pakils, vėliau ant viršaus reikės dėti įdaro).  Pašauname į orkaitę, sumažiname temperatūrą iki 130 ºC ir kepame maždaug valandą, kol morengas išdžius, šonai taps traškūs ir truputį suskilinės (vidus liks minkštas kaip zefyras), o pats morengas bus gražios kreminės spalvos. Iškepusio morengo neišimame, tik praveriame orkaitės dureles ir paliekame visiškai atvėsti. Taupant laiką morengą galima iškepti iš anksto, o įdarą uždėti prieš valgant.

Nuo ataušusio morengo atsargiai nuimame kepimo popierių. Morengą dedame ant serviravimo lėkštės ir pradedame ruošti įdarą. Iki standžių putų išplakame grietinėlę. Galima plakant įberti cukraus, jei norisi, tačiau morengas yra gana saldus, todėl grietinėlės saldinti nebūtina. Tiesa, grietinėlę galima pagardinti keliais lašais vanilės ekstrakto. Išplaktą grietinėlę ant morengo viršaus dedame tik prieš patiekiant į stalą (kad morengas per greit nesudrėktų), dailiai paskirstome. Belieka papuošti turimomis uogomis ar vaisiais ir nieko nelaukiant ragauti. Skanaus 🙂
Morenginis tortas „Pavlova“
Morenginis tortas „Pavlova“