PYRAGAS SU ROŽIŲ VANDENIU


30cl pieno 5 šaukštai konjako
250g cukraus 5 šaukštai rožių vandens
100g sviesto 100g razinų
400g maltų aguonų 125g varškės
1 šaukštelis malto cinamono 5 šaukštai aliejaus
1 kiaušinis 1 šaukštas vanilininio cukraus
2šaukštai grietinėlės arba 1 žiupsnelis druskos
kondensuoto pieno 300g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių

Puode užvirinkite pieną (5 šaukštus pasilikite) su 150g cukraus ir sviestu; nukelkite nuo ugnies. Suberkite aguonas, cinamoną, razinas, įmuškite kiaušinį, įpilkite grietinėlę arba kondensuotą pieną, konjaką ir rožių vandenį. Viską gerai išmaišykite ir palikite ataušti.
Tešlos paruošimas: dubenyje sumaišykite varškę, 5 šaukštus pieno, aliejų, 75g cukraus, vanilinį cukrų ir druską. Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais, pusę įmaišykite į varškę. Po to įmaišykite kitą pusę ir tešlą išminkykite. Iš tešlos padarykite ritinį, 1/5 tešlos atidėkite, likusią padalykite į keturis vienodus gabalus. Kiekvieną gabalą iškočiokite iki išardomos torto formos dydžio (28cm skersmens). Pirmąjį tešlos lakštą dėkite ant sviestu pateptos formos dugno. Antrąjį lakštą susukite į ritinėlį ir padėkite palei formos kontūrą, kad išeitų 2cm aukščio kraštas. Ant tešlos užtepkite 1/3 aguonų priedo, uždėkite trečiąjį tešlos lakštą, ant jo vėl užtepkite 1/3 priedo ir uždenkite paskutiniuoju tešlos lakštu.Priedo likutį užtepkite ant viršaus. Iškočiokite likusį tešlos gabaliuką ir supjaustykite juostelėmis. Išdėliokite jas kryžmai ant viršaus. Tešlą aptepkite trupučiu pieno. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 175-200C (th.5-6), ir kepkite 50-55 minutes.
Cukraus glajaus paruošimas: ištirpinkite likusius 25g cukraus šaukšte vandens ir aptepkite ką tik iš orkaitės išimtą pyragą.