Šokoladinis Piña colada“ pyragas

Šokoladinis  Piña colada“ pyragas

Recepto autorius: Saldu sūru

Nors labai šalta, bet visą savaitę lepina saulė. Labai gražios ir malonios dienos, jei gali būti namie, skaityti knygas, kepti pyragus ir džiaugtis nuostabiais, žiemiškais saulėlydžiais.

Šįkart kepiau pyragą, kurio receptas seniai užrašytas mano kulinarinėje išminties knygoje. Šokoladinės tešlos ir švelnaus kokosinio įdaro derinys mane tiesiog paliko be žado, nesitikėjau, kad bus taip skanu. Matyt, teks dažniau perversti tuos senus užrašus, gal dar rasiu kokių lobių.

20×30 dydžio pyragui reikės:

  • 3 (L) kiaušinių
  • 100 g cukraus
  • 60 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 130 g miltų
  • 1,5 v.š. kakavos
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 1,5 v.š. romo
  • 75 ml vandens
  • žiupsnis druskos

kokosiniam kremui:

  • 20 g krakmolo arba pusė pakelio grietininio pudingo
  • 50 g cukraus
  • 125 ml kokosų pieno
  • 50 ml ananasų sulčių
  • 25 g kokoso drožlių
  • 150 g riebios grietinės

glazūrai:

  • 2 v.š. abrikosų uogienės arba medaus
  • 25 g kokoso drožlių

Pirmiausia gaminame kokosinį kremą. Krakmolą arba pudingą sumaišome su 3-4 v.š. kokosų pieno, likusį pieną užverdame su cukrumi, tada plona srovele pilame ištirpintą krakmolą/pudingą, pastoviai maišome. Supilame ananasų sultis, suberiame drožles ir dar paverdame apie minutę. Nuimti nuo ugnies, atvėsinti ir įmaišyti grietinę. Kremas paruoštas.
Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC.

Sviestą ištriname su puse cukraus. Trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius pilame į sviestą, išmaišome. Miltus, kakavą ir kepimo miltelius išsijojame į trynių-sviesto masę, pilame romą, pusę vandens ir išmaišome. Baltymus su likusiu cukrumi išplakame iki baltumo ir atsargiai per du kartus įmaišome į tešlą. Jei tešla labai tršta, pilame likusį vandenį (man neprireikė).
Kremo ir tešlos konsistencija turi būti maždaug vienoda. Jei kremas tirštesnis, pilame dar šiek tiek kokosų pieno ir išmaišome.

Tešlą supilame į sviestu išteptą formą, išlyginame. Kremą sudedame į konditerinį maišelį arba į paprastą maišelį su prakirptu kampu (tešlai išspausti). Kremo kamuoliukus išspaudžiame į tešlą lygiomis eilėmis.
Kepame 30-35 min., ar iškepęs tikriname degtuku. Iš orkaitės išimtą pyragą aptepame abrikosų uogiene ir apibarstome kokoso drožlėmis.Valgome praaušusį.

Mano patirtis: beje, jei neturite ar tiesiog nerandate kokosų pieno, puikiausiai tiks ir paprastas karvės pienas. Žinoma, to švelnaus kokosinio kvapo truputį trūks, bet pyragas vis vien bus skanus (išbandyta :))

Saldžių akimirkų!
Šokoladinis “Piña colada“ pyragas
Šokoladinis “Piña colada“ pyragas