Šokoladinis pyragas su riešutais ir kriaušėmis (Brownie)

Šokoladinis pyragas su riešutais ir kriaušėmis (Brownie)

Recepto autorius: Dalios svetainė

Šiemetinis lapkričio atradimas prisiekusiems šokolado mylėtojams ir brownie tipo pyragų gerbėjams – Šokoladinis pyragas su riešutais ir kriaušėmis. Per savaitę teko iškepti du tokius pyragus ir drąsiai sakau – labai skanus! Kaip gi kitaip, jei sudarytas iš galybės šokolado, riešutų ir inkrustuotas gaiviomis kriaušėmis 🙂 Visiškai be miltų! Tikrai sotus. Trapus ir sodrus. Nors tai yra brownie tipo pyragas, aš nepabijočiau pavadinti jo tortu. Kriaušių galima įdėti ir daugiau nei keturias, tada neteks peštis, kam paklius gabaliukas su kriauše 😉 Rekomenduoju rinktis šventiniam stalui – gražu ir gardu.

Šokoladiniam pyragui su riešutais ir kriaušėmis (21 cm skersmens) reikės:

  • 150 g sviesto (minkšto)
  • 170 g cukraus *
  • 3 kiaušinių (L)
  • 100 g lazdyno riešutų **
  • 100 g migdolų riešutų **
  • 200 g juodojo šokolado
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 4 mažų, gerai prisirpusių kriaušių

Glajui reikės:

  • 150 g juodojo šokolado
  • 1/3 stiklinės kokoso aliejaus ***
  • smulkintų riešutų

*  – ėmiau 130 g ir mums užteko saldumo;
** – sutrumpinau gamybos laiką ir naudojau jau sumaltus migdolus;
*** – vietoje kokosų aliejaus naudojau sviestą.

Į apskritos torto formos dugną įtiesiame kepimo popieriaus lapą. Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC. Riešutus maždaug 10 minučių pakepiname įkaitintoje orkaitėje, nuimame luobeles ir ataušiname. Atvėsusius riešutus sumalame.
Dideliame dubenyje išplakame minkštą sviestą su cukrumi. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno paplakame. Įpilame vanilės ekstrakto, išmaišome.

Atskirame dubenėlyje (virš vandens vonelės) ištirpiname šokoladą, šiek tiek atvėsiname.

Pasiruošiame kriaušes: nulupame žievelę, atsargiai išpjauname sėklalizdžius ir nupjauname apačią, kad kriaušės galėtų stovėti.
Nekarštą šokoladą supilame į sviesto ir kiaušinių plakinį, išmaišome. Suberiame maltus riešutus ir vėl išmaišome. Gautą tešlą supilame į paruoštą kepimo formą. Į tešlą vienodu atstumu sustatome kriaušes. Šauname orkaitėn ir kepame 40 minučių arba ilgiau, jei reikia. Svarbu neperkepti, juk tai brownie, ne biskvitas.

Iškepusį pyragą visiškai ataušiname.

Glajui šokoladą ir kokosų aliejų (arba sviestą) ištirpiname dubenyje virš vandens garų vonelės. Gerai išmaišome, nukeliame nuo kaitros ir šiek tiek ataušiname. Užpilame ant pyrago viršaus ir užbarstome smulkintų riešutų. Paliekame sustingti kelias valandas kambario temperatūroje arba šaldytuve. Skanaus 🙂

Šaltinis: Mała Cukierenka
Šokoladinis pyragas su riešutais ir kriaušėmis (Brownie)
Šokoladinis pyragas su riešutais ir kriaušėmis (Brownie)
Šokoladinis pyragas su riešutais ir kriaušėmis (Brownie)