Šokoladinis tortas „Velnio maistas“

Recepto autorius: Dalios svetainė
Velniškai šokoladinis tortas Devil’s Food Cake arba „Velnio maistas“ – amerikietiška klasika, tik šį kartą papildomai praturtintas stipria kava. Tikra šokolado bomba. Sotus, bet ne riebus, itin sodraus, vos vos kartoko skonio, mat naudojamas gausus kiekis kakavos, stiprios kavos ir kokybiško juodojo šokolado. Tortą kepiau mažesnį (ø 16 cm) nei nurodyta originaliame šaltinyje (ø 23 cm), todėl naudojau perpus mažesnes produktų proporcijas, tokias toliau ir pateikiu. Pasirinkau daryti mažesnį sluoksnių skaičių ir vis tiek išėjo ganėtinai aukštas. Tortas gardus ir skalsus, jo užteks nemažam valgytojų būriui. Labai išraiškingo šokoladinio skonio, solidus ir šventiškas.
Tortui „Velnio maistas“(16 cm skersmens) reikės:
- 132 g miltų
- 5 g sodos
- 1/4 a.š. kepimo miltelių
- 1/4 a.š. druskos
- 41 g tamsios karčiosios kakavos
- 230 g stiprios kavos
- 114 g minkšto sviesto + skardos tepimui
- 300 g cukraus *
- 2 didelių kiaušinių **
Torto kremui reikės:
- 200 g juodojo šokolado ***
- 350 g riebios grietinėlės
* – naudojau 250 g, tiek užteko;
** – kiaušiniai turi būti kambario temperatūros;
*** – šokoladas pageidautina kokybiškas, ne mažiau 70 % kakavos.
Orkaitę įkaitiname iki 176 ºC. Pasiruošiame dvi 16 cm skersmens atsegamas tortines formas: dugnan įtiesiame kepimo popieriaus ir tą popierių patepame sviestu. Užplikome stiprios kavos tiek, kad išeiga būtų nurodytas kiekis gramų.
Dubenyje išmaišome sijotus miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
Atskirame dubenyje palaipsniui išmaišome kakavos miltelius su stipria plikyta kava.
Dideliame dubenyje elektriniu plakikliu iki purumo išplakame minkštą sviestą, suberiame cukrų ir dar plakame 6-8 min., kol masė pabals ir taps puri. Suberiame pusę miltų mišinio ir išmaišome. Įmušame po vieną kiaušinį, po kiekvieno paplakame. Supilame kavos-kakavos mišinį ir išplakame. Suberiame likusius miltus ir išmaišome, bet nepermaišome.
Gautą masę padaliname perpus ir supilame į paruoštas kepimo skardas. Kepame įkaitintoje orkaitėje ant vidurinių grotelių. Kepimo metu skardas kelis kartus perstumiame iš priekio į grotelių galą. Kepame maždaug 45 min., kol į kepinio vidurį įsmeigtas medinis krapštukas nebesivels tešla.
Iškepusius biskvitus iš pradžių apie pusvalandį aušiname skardose. Po to plonu peiliu apvedame skardos kraštus (iš vidaus), kad nebūtų prikibusių vietų. Atsegame kepimo formos kraštus, atsargiai apverčiame biskvitą ant grotelių, nuimame kepimo popierių ir visiškai ataušiname kepinį.
Suvyniotus biskvitus gerai būtų palaikyti šaldytuve, tuomet pjaustant jie mažiau trupės.
Kol biskvitai šaldomi, pasiruošiame torto kremą. Į karščiui atsparų dubenį suberiame smulkintą šokoladą. Prikaistuvyje užverdame grietinėlę, užpilame ant šokolado ir 3 minutes paliekame ramybėje. Po to išmaišome iki vientisos masės. Šiek tiek ataušiname, uždengiame maistine plėvele ir dedame šaldytuvan mažiausiai 4 valandoms. Kai kremas sustings, išplakame iki purumo.
Torto surinkimas. Ilgu dantytu peiliu perpjauname abu biskvitus į 3 arba daugiau sluoksnių (žinoma, galima sudėti ir nepjaustytus biskvitus, tik sutepti storais kremo sluoksniais). Storiausią paplotį dedame į serviravimo lėkštę ir kuo dailiau aptepame šokoladiniu kremu (kremas gana tirštas ir lygiai užtepti ne taip jau paprasta). Taip sudedame ir sutepame visus sluoksnius. Kremą paskirstome taip, kad užtektų aptepti viršutinį paplotį ir plonai padengti torto kraštus. Papuošimui naudojame tarkuotą šokoladą, šokolado drožles, šokoladinius žirnelius arba dažniausiai šiam tortui dekoruoti naudojamas šokoladines „šukes“. Skanaus 🙂
Adaptuota pagal Leite’s Culinaria