Sūrio tortas su spanguolėmis
Recepto autorius: Virtuvė žaliems
Jei dar nesugalvojote, koks desertas papuoš jūsų šventinį stalą, šis puikiausiai tiks. Ne tik dėl to, kad jis labai skanus, gražus, turi švelnų kalėdinį prieskonį (ne per didelį), o be viso to, gaminant jį galima puikiai sunaudoti nuo Kalėdų likusius imbierinius sausainius ar spanguoles. Tereikia trupučio pastangų ir paros laiko.
Privalumai: sodraus skonio; gana greitai paruošiamas (jei neskaičiuoti laiko, kurį jis turi praleisti šaldytuve); net jei kepdamas sūrio pyragas sutrūkinės (man jis sutrūko vėsdamas, o ne kepdamas), kadangi ant viršaus dedami putėsiai, jie pataiso visą situaciją ir galiausiai tortas vis tiek bus gražus.
Trūkumai: nepastebėjau.
Kam patiktų: visiems.
Įvertinimas: 10/10
Receptas (18 cm apvaliai formai):
Pagrindui:
- 125 g imbierinių sausainių (aš naudojau apie 50 g imbierinių (Minkšti imbieriniai sausainiai ) ir 75 g šių sausainių – Sausainiai “Sniego gniūžtės”, žodžiu, sudėjau visus likučius)
- 40 g sviesto
- 1 a.š. cinamono
Sūrio masei:
- 333 g kreminio sūrio (aš jo turėjau tik apie 290 g, todėl įdėjau 40 g graikiško jogurto, nuo to tortas buvo tik lengvesnis)
- 165 g grietinės
- 2 kiaušinių
- 100 g cukraus
- 2/3 a.š. vanilės ekstrakto
- 2 v.š. miltų
- 1 a.š. tarkuotos apelsino žievelės
- 2 v.š. šviežiai spaustų apelsinų sulčių
Spanguolių putėsiams:
- 150 g spanguolių (naudojau šaldytas)
- 3 v.š. cukraus
- 4 g smulkios želatinos
- 15 g vandens
- 150 g graikiško natūralaus jogurto
Gaminimas:
Iš pradžių išsikepkite sūrio pyragą. Sausainius susmulkinkite iki trupinių, sviestą išlydykite ir sumaišykite su sausainiais. Įdėkite cinamono. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite sausainių ir sviesto masę. Padėkite į šaldytuvą.
Į švarų dubenį sudėkite kreminį sūrį, grietinę, cukrų, vanilės ekstraktą, miltus, apelsino žieveles ir sultis. Įmuškite kiaušinius. Viską gerai išmaišykite, bet nereikia plakti. Užtenka tiesiog šluotele, kad gautųsi vientisa masė. Tešlą sukrėskite ant sausainių pagrindo ir dėkite kepti į iki 150 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45-50 min. Išėmę peiliu ar mentele atkabinkite pyragą nuo formos sienelių, kad vėsdamas nesutrūkinėtų.
Kai atvės iki kambario temperatūros, dėkite į šaldytuvą.
Tuomet pasiruoškite putėsius. Spanguoles suberkite į puodą. Sudėkite cukrų ir kaitinkite, kol išgaruos vanduo. Man prireikė kokių 15 min. Nuimkite nuo kaitros. Perkoškite ir petrinkite per sietelį, kad gautųsi spanguolių džemas. Želatiną užpilkite vandeniu, leiskite išbrinkti ir ištirpinkite mikrobangėje. Į dubenį sudėkite spanguolių džemą ir jogurtą. Išplakite iki vientisos masės, po truputį pilkite ištirpintą želatiną. Tai darykite nuolat plakdami plaktuvu, priešingu atveju gali sušokti į gumulėlius. Jei taip nutiko, statykite indą virš puodo su karštu vandeniu ir maišykite, kol želatinos gumulėliai vėl ištirps ir pasiskirstys tolygiai.
Paruoštus putėsius sukrėskite ant atvėsusio sūrio pyrago ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų bent kelioms valandoms. Puoškite pagal savo fantaziją.